0

М илена Тодорова постигна най-предното класиране от българските биатлонисти – мъже и жени, в спринтовите дисциплини от първия кръг на Световната купа във финландския зимен център Контиолахти. 

Тя финишира 45-а на 7,5-километровата дистанция, след като допусна две грешки във втората си стрелба и остана на 1:31,3 минута след победителката Лиза-Тереза Хаузер от Австрия.

Валентина Димитрова е 72-ра с две пропуснати мишени и изоставане от 2:45,4 минути, а Лора Христова завърши 87-а с три грешки и на 3:55,8 минути от победителката.

На 10 км при мъжете Благой Тодев завърши пръв от българите, като зае 54-о място. Той единствен порази всички мишени при двете си стрелби и завърши с изоставане от 2:18,05 минути.

Владимир Илиев направи четири пропуска и се нареди 75-и, на 2:54,0 минути от победителя. Антон Синапов зае 81-а позиция, на 3:08,3 минути от лидера и три допълнителни обиколки. 19-годишният Константин Василев завърши 96-и с три грешки при стрелбата и изоставане от 4:56,0 минути.

Най-бърз по трасето бе олимпийският шампион от Пекин Йоханес Тингес Бьо. 29-годишният норвежец, който ликува със световната титла в спринта в Контиолахти през 2015 година, записа първата си победа за сезона с време 23:09,0 минути и една наказателна обиколка.

Сънародникът му Стурла Холм Лагрейд остана на второ място с изоставане от 10,5 секунди, след като не направи нито една грешка. Третата позиция зае германецът Роман Реес на 28,8 секунди, също без грешка при стрелбата.

При жените Лиза-Тереза Хаузер от Австрия спечели спринта на 7,5 километра,  след като повали всичките десет мишени и измина трасето за 20:39,5 минути. Така тя записа четвърта индивидуална победа в кариерата си.

Втора на 17,3 секунди остана Лиза Витоци от Италия, която направи една грешка в стрелбата.

В ден, в който сестрите Елвира и Хана Йоберг стреляха слабо, друга шведка се качи на подиума. Лин Персон финишира силно, след като стреля без грешка, за да изпревари Ема Лундер от Канада и да се нареди трета с пасив от 24,2 секунди.