0

М инистърът на младежта и спорта Георги Глушков присъства на откриването на европейското първенство по джудо за кадети в София. В шампионата участват над 500 състезатели от 44 държави. България е представена от 20 състезатели, водени от треньорите Ганчо Дойков, Костадин Топалов, Денислав Златанов, Виден Василев и Петя Сариева.

„За България е чест да приеме елита на джудото в тази възрастова група. Нашата страна е била домакин на множество състезания от най-висок ранг и аз съм убеден, че Българската федерация по джудо ще се справи отлично с организацията на шампионата. Благодаря на европейската централа за гласуваното доверие България да е домакин на първенството. 

Сигурен съм, че всички състезатели са мотивирани и ще покажат най-доброто от себе си на татамито в преследване на отличията. Пожелавам на всички успех и постигане на начертаните цели. Сигурен съм, че ще запомните България с топлото гостоприемство и отличните състезателни условия“, каза министър Глушков.

В церемонията по откриването участваха още президентът на Европейския джудо съюз Ласло Тот, президентът на Българската федерация по джудо Румен Стоилов и ректорът на НСА проф. Красимир Петков. Тот и Стоилов благодариха за подкрепата, която ММС оказва на джудото в България и пожела успех на състезателите.

Министър Георги Глушков изгледа финалните срещи в категория до 40 кг при кадетките и връчи наградите на призьорките. Шампионка стана Айора Мартин (Испания), сребърен медал спечели Матилде Аурел (Франция), а с бронзови медали се окичиха Аурора Феро (Италия) и Бусра Кошкун (Турция).