0

М инистърът на младежта и спорта Весела Лечева награди с почетни плакети медалистите от Европейските първенства по художествена гимнастика и фехтовка на церемония в ММС.
На шампионата в Баку (Азербайджан) българските гимнастички спечелиха отборната титла и още 12 отличия.

Ансамбълът в състав Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова бе награден от министър Лечева за европейската титла в многобоя след 33-годишна пауза и сребърното отличие във финала с пет обръча.

Весела Лечева награди медалистките от европейското по художествена гимнастика.

 Весела Лечева награди медалистките от европейското по художествена гимнастика.
ММС

Отличени бяха и състезателките в индивидуалната надпревара - Боряна Калейн, Стилияна Николова и Ева Брезалиева. Калейн триумфира с титлата в многобоя, на финала с бухалки спечели сребърен медал, а на обръч се нареди трета. Николова извоюва два бронзови медала - в многобоя и във финала на лента, а съчетанието с топка й донесе сребърното отличие.

Дебютантката на Европейско първенство при жените Ева Брезалиева спечели сребърен медал във финала на лента.

С почетни плакети министър Лечева отличи момичетата от ансамбъл девойки. Андреа Иванова, Ева Емилова, Цветейоана Пейчева, Красимира Иванова, Габриела Пеева и Ванеса Емилова спечелиха сребърно отличие в многобоя и две титли във финалите с пет въжета и пет топки.

ММС

Наградени бяха и треньорите - Весела Димитрова, Михаела Маевска, Ясена Стойнва (ансамбъл жени), Бранимира Маркова, Марияна Памукова, Валентина Иванова (национален отбор индивидуално), Кристина Илиева и Жанина Иванова (ансамбъл девойки).

"Днес награждаваме много успешни състезатели. Нашите момичета записаха нова златна страница за българската художествена гимнастика, постигайки големи постижения на Европейското първенство. Много труд и усилия са необходими, за да бъдат спечелени тези отличия. Трудно е да си представи човек как преминава едно тяхно ежедневие. Вие сте достоен пример за бъдещите поколения и за всички подрастващи. Поздравявам треньорите, специалистите и ръководството на федерацията, защото без техните усилия и помощ тези успехи няма как да бъдат постигнати", каза министър Лечева.

Весела Лечева награди медалистките от европейското по художествена гимнастика.

 Весела Лечева награди медалистките от европейското по художествена гимнастика.
ММС

Тя съобщи, че вероятно още в утрешния ден в дневния ред на Министерския съвет ще бъде включена и точка за новата зала по художествена гимнастика на "Раковски".

"Наше задължение е да даваме път и шанс на талантите на България. Няма значение от спорта. Нашият мандат беше изпълнен с много трудности и предизвикателства, но се опитахме да направим всичко възможно нашите спортисти да се чувстват спокойни", добави Лечева.

Министърът на младежта и спорта награди и Йоана Илиева и треньора Ивайло Воденов за титлата на сабя на Европейското първенство по фехтовка до 23 години в Будапеща (Унгария).

Специален приз получи и европейската шампионка на сабя до 23 г. Йоана Илиева.

 Специален приз получи и европейската шампионка на сабя до 23 г. Йоана Илиева.
ММС

"Поздравления за този успех. Последните, които ни правеха горди в българската фехтовка бяха братя Етрополски. Сега имаме нов голям талант. Сигурна съм, че усилията, които полага федерацията, ще се увенчаят с медали и нови постижения", заяви Лечева.