0

М инистърът на младежта и спорта Весела Лечева даде старт на щафетата, с която днес в София бяха отбелязани 500 дни преди началото на олимпийските игри в Париж. Събитието се организира от Посолството на Франция в България и Френския институт, съвместно със Столична община, Фондация „София - Европейска столица на спорта“ и Българския олимпийски комитет. 

На него присъстваха френският посланик Жоел Мейер, столичният кмет Йорданка Фандъкова, председателят на БОК Стефка Костадинова и много именити български спортисти. 

В бягането в градинката на НДК участваха стотици деца от гимназии с изучаване на френски език в столицата.  

Световното турне на щафетата ще завърши в Париж през август 2024 г.   

„С участието си в това събитие всички ние заедно доказваме, че спортът обединява хората, утвърждава изконните човешки ценности за мир, разбирателство, феърплей и изгражда активни граждани на света“, каза министър Весела Лечева.  

Тя припомни, че 100 години след далечната 1924 г., когато Франция за втори път беше домакин на Летните игри, страната отново ще приеме олимпийския огън и ще посрещне най-добрите спортисти на света.  

„Убедена съм, че Франция ще бъде перфектен домакин на олимпийските игри през 2024 г., те ще преминат на високо ниво и безпрепятствено след ограниченията, които наложи пандемията от Covid 19“, каза Лечева.  

Весела Лечева подчерта, че ангажиментът на Министерството на спорта е свързан с това да няма спортист или федерация, която да не получи добри условия за подготовка. У нас предолимпийската година преминава и под знака на 100-годишнината от основаването на Българския олимпийски комитет, каза още министър Лечева.