0

М инистърът на спорта Радостин Василев и експерти от Националната спортна академия, начело с бившата служебна министърка проф. Даниела Дашева, представиха днес подобрената програма за финансиране на спортните федерации, по която централите ще кандидатстват за средства за 2022 г. Те ще имат срок до 22 януари да подадат документи с проектобюджетите си. Новата програма обединява две досегашни - тази за "Олимпийска подготовка" и за "Високо спортно майсторство", като разделя спортовете на 3 групи. В най-високо финансираната I група влизат 21 олимпийски спорта (зимни и летни), които са имали медалисти от големи първенства и олимпиади в миналото, както и такива, които имат обещаващи млади таланти, които могат да вземат квоти за участие на игрите в Париж 2024 г. Във втората са отборните спортове, които са с голямо социално значение, като тук новост е, че футболния съюз ще може да кандидатства с проекти без ограничение. И в третата са неолимпийските спортове, които ще могат да внасят проекти за суми до 50 000 лв.

Наложи се за 15 дни да изготвим нова програма, след като заварих един куп с протести срещу тази на предшественика ми

Ситуацията стана още по-шокираща за мен, след като направихме някои разчети и се оказа, че има федерации с бюджет милион лева, падат на 100 000 лв. през 2022 г., а такива с 0 финансиране скачат на 1 млн. лв. Сега сме се постарали федерациите да запазят предишното си финансиране в общи линии, с малки корекции, за да няма сътресения и да не предизвикваме колапс", заяви Радостин Василев. Той допълни още, че в програмата ще са ясно разписани заплатите, които ще получават спортистите при определени класирания, за да знаят на какво могат да разчитат. Предвидени са месечни средства и за младите таланти, които показват резултати.   
Министърът добави, че по първоначални данни ММС ще разполага с почти същия бюджет като през 2021 г., но тепърва му предстоят разговори с министъра на финансите Асен Василев. Срещата им ще е на 13 януари. "Започвам битка за значително повишаване на бюджета, особено в частта извън финансирането на федерациите, което ще дойде от държавния бюджет. Убеждението ми е, че това ще се реализира и ще разполагаме с по-голям бюджет, защото виждам руини навсякъде, студени зали, затворени обекти и т.н.

Инфраструктората ще е един от приоритетите ни, каза Василев, но на въпрос кои ще са останалите му приоритети, отговори, че това може да разкрие на по-късен етап.  

Министърът допълни, че през 2023 г. трябва да заработи още по-нова програма, изготвена след подробни анлизи и след голямо обществено обсъждне с федерациите, клубовете, спортистите и треньорите. Тогава ще бъде направена и категоризация на спортоете, като е възможно в I група да останат по-малко от сега посочените 21.  
Едно нещо стана кристално ясно - още повече ще бъде засилен контролът по разходване на средствата от федерациите, за да няма злоупотреби.