0

А тлет номер 1 на България за 2021-а година Мирела Демирева се подготвяше в София в края на декември и началото на януари. След това тя отлетя за Нидерландия, където живее и тренира. В събота Мирела се завърна в България, за да получи в понеделник наградата си за №1, а след това веднага хвана полета за Нидерландия. След получаването на приза си в А1 тя отговори на въпросите, свързани с нейното бъдеще и плановете й за 2022-а година. 

- Мирела очакваше ли, че след 2016-а и 2018-а и през 2021-ва журналистите ще те изберат за „Атлет на България“?
- Не съм мислила за това. Никога не мисля за тези неща. Моята работа е на пистата, другото не зависи от мен. Не ми допада да се съревновавам с колеги извън скочището. Страхотно е, когато хората забележат и уважат труда ти. Но това всички го заслужаваме.

- Намери място в олимпийския финал в Токио, участва в Диамантена лига и още няколко старта през 2021-ва. Как оценяваш представянето си през изминалата година?
- Не беше такава каквато си я представях и ми се искаше да бъде. Много емоции имаше, все пак живеехме с мисълта за Токио 5 години. В края на този олимпийски цикъл не бях в най-добрата си форма. Бих казала, че скачах много под потенциала си, което си е престъпление за всеки професионалист. Загубите в кариерата ми винаги са били повече от победите. Но именно периодите на неуспехи са изградили характера ми. А мечти се сбъдват и с характер. Благодарна съм за предизвикателствата, които 2020 и 2021 г. ми подариха.

- През 2022-ра има световни първенства в зала и на открито, както и европейско първенство. Какви са целите ти за годината?
 - Да скачам много, много и на високо. През последните две години нямах много стартове и ужасно ми се скача.

- Тренираш ли на пълни обороти? През последните години имаше травми. Сега напълно здрава ли си?
- Работим, здрава съм, и чувството е страхотно. Нямам търпение да имам шанс да покажа отработеното и това, което ми е в главата.

- Как преминаха тренировките в България? Къде се готвеше и как поддържаш връзка с треньора си в Нидерландия?
- Тренирах в “Асикс арена”. Залата е супер, топличка, бърза писта, има скочище. Рини ми пишеше тренировките за деня, а пък майка ми и Мариян ме наглеждаха, и помагаха. Супер екип сме.

- Следиш ли конкуренцията? През последните години в сектора има нови лица като австралийската Макдермот и украинката Магучих.
 - Ами, не. Не е от страх или суеверия, просто представянето ми на състезание зависи единствено от мен, а не до кого скачам. Целите ми са свързани с личното ми израстване, като състезател. Не искам да скачам сама в сектора. Всяка талантлива състезателка вдига нивото на женския скок височина. Това е добре за всички.

- Следиш ли изявите на другите български класни атлети? През 2021-ва г. имахме успехи при юношите и девойките. Запозната ли си с тях?
- Разбира се, а и вкъщи всички сме фенове на атлетиката. Това може да не е най-успешната за спорта ни година, но имаме медали при подрастващите. Има много талантливи деца и много малчугани се занимават с атлетика. Виждам нови треньори. Както учителите, така и наставниците работят с поколения. Трябва време, подкрепа и търпение.

- Как изкара Коледните и Новогодишните празници? Успя ли да се видиш с всички приятели и роднини?
- Много добре, вкъщи. Луди сме по Коледа, особено откакто все ме няма. Миналата година не се събирахме, но тази беше много хубаво. Семейство, приятели, обич, гозбите на мама и подаръци. Вече нямаме търпение за следващата.

- Какъв късмет ти се падна от новогодишната баница?
- Паричка (Смее се).