0

С ъс силни резултати завърши националният шампионат на България по лека атлетика за юноши и девойки до 20 г. в столичната зала „Асикс Арена“.

Световната шампионка в скока на дължина от Кали 2022 – Пламена Миткова, спечели и двата хоризонтални скока. В събота тя направи невероятен дебют в тройния скок, като се приземи на 13,17 м и заслужи титлата. В неделя пък в коронната си дисциплина пловдивчанката постигна 6,33 м, което е най-добър резултат за тази възраст в света до момента. 

Шампионката на 60 м Радина Величкова се нареди втора с личен рекорд от 6,15 м, което е покрит норматив за европейското първенство в Йерусалим през лятото.

Третото място на скок дължина с 5,88 м заслужи 16-годишната Ирен Саръбоюкова, която в събота спечели златото в скока на височина със 180 см и направи неуспешен опит на 186 см да подобри със сантиметър личния си рекорд от преди седмица. 

Нейният по-голям брат Божидар отново постигна най-силния резултат при юношите на шампионата, като се приземи на 7,96 см в скока на дължина Така той изравни собствения си национален рекорд в дисциплината, регистриран на 7 януари 2023 г.

В събота талантът от Харманли дебютира и тройния скок, а иначе има сребро от световното в Кали миналото лято в скока на височина.

Още с първия си опит в трите крачки Саръбоюков оглави световната ранглиста за юноши с 15,82 м, а след това се отказа от другите си опити. В крайна сметка Божидар остана втори, отстъпвайки на европейския шампион за юноши до 18 г. в тази дисциплина Лъчезар Вълчев. В последния си опит атлетът от Разград се приземи на 16,00 м, с което измести Саръбоюков от първото място в ранглистата на света. Вълчев също имаше шанс за втори медал в „Асикс Арена“, но направи 3 неуспешни опита в скока на дължина.

В отсъствието на Божидар титлата в скока на височина с личен рекорд от 200 см спечели Янислав Илиев.