0

Н ационалният отбор на България по баскетбол за момчета до 16 години загуби от Финландия със 76:81 (20:20, 20:24, 23:21, 13:16) в полуфинален сблъсък и ще играе за третото място на европейското първенство в тази възраст, дивизия Б, което се провежда в София.

След пет поредни успеха българският състав претърпя първо поражение на шампионата. В спор за бронзовите медали и класиране в дивизия А България ще се изправи утре (20 август) срещу загубилия от втория полуфинал между Белгия и Германия. Първите три отбора в крайното класиране получават промоция в елита за догодина.

България и Финландия изиграха много оспорван двубой, в който нито един от съперниците не успя да поведе с повече от 9 точки. Скандинавците имаха лек аванс на почивката от 44:40. Нашите наваксаха 2 точки от изоставането си в третата част, която приключи при 65:63 в полза на противника.

Последва напрегната последна четвърт, а ключов момент бе преднината от 5 точки при 76:71, която Финландия взе по-малко от 3 минути преди финала с тройка на Елмъри Аби и кош на Олави Сутела. Българите се доближиха на 2 точки след тройка на Александър Гавалюгов, но не успяха да стигнат до обрат.

Най-резултатен за България беше Александър Гавалюгов с 32 точки, 3 борби и 5 асистенции. Станислав Хинков добави 18 точки и 2 борби.

Олави Сутела реализира 21 точки и 15 борби за Финландия, а с 20 точки завърши Елмъри Аби.