0

К омисията по етика на Международния олимпийски комитет няма причина да налага санкции срещу члена на организацията Елена Исинбаева, съобщиха за ТАСС от пресслужбата на МОК.

"Както в случая със спортистите, статутът на членовете на МОК се преценява от 24 февруари 2022 година. Комисията по етика счита, че през този период г-жа Исинбаева не е имала договорни връзки с руските въоръжени сили или служби за сигурност и не подкрепя военната операция срещу Украйна", се казва в изявление на централата.

В понеделник Исинбаева съобщи в социалните мрежи, че ще поднови работата си в Комисията на спортистите на МОК през септември 2023-а, тъй като организацията няма причина да я отстрани от задълженията й. Тя отбеляза, че по време на спортната си кариера никога не е била в руските въоръжени сили и нарече званието майор, което получи за представянето си в ЦСКА, "формалност".

41-годишната Исинбаева е двукратна олимпийска шампионка на овчарски скок от Атина 2004 и Пекин 2008. На Олимпиадата с Лондон 2012 тя спечели бронзов медал. Исинбаева е трикратна световна шампионка на открито и четирикратна в зала. Тя беше избрана в Комисията на спортистите на МОК през август 2016-а с осемгодишен мандат.

Наскоро медиите в Испания обявиха, че Елена Исинбаева се е изнесла да живее в Тенерифе заедно с цялото си семейство. Въпреки че и съпругът й е бивш лекоатлет – състезателят на копие Никита Петинов, 9-годишната им дъщеря Ева, тренира активно тенис. Малката бе в Академията на Патрик Муратоглу в Монако и вече има зад гърба си две титли от турнири на Канарските острови – в Тенерифе и Гранд Канария.