0

Глазгоу, Снежана Иванова, специален пратеник на telegraph.bg

Три сантиметра не достигнаха на лекоатлет №1 на България за 2023 г. Божидар Саръбоюков да влезе във финала и топ 8 в света в скока на дължина на световното първенство в зала в Глазгоу. С най-добро постижение от 7,73 м българинът остана извън осмицата на 11-то място в света. Последният влязъл във финалната осмица бе с постижение от 7,76 м.

"Не съм доволен, разбира се! Пожелах си поне финал, но не можах да го постигна", заяви 19-годишният ни талант пред журналистите..

"Всички знаят какъв резултат очаквам аз (бел ред- над 8 м) и мисля, че днес можех да го направя, но за жалост тръгнах с фаул, който беше минимален, въздушен фаул, но оказа влияние.

За жалост, аз не съм рисков играч и заложих на сигурното за втория и третия опит и не успях да ги направя максимално добре.

Положителното е, че продължавам да трупам опит с най-добрите в сектора и за първи път нямах притеснение от тях. Но явно тази зима не е бил моят сезон и се надявам да я загърбим по-бързо и да имаме по-добри резултати.

Смятам, че имам още резерви, знам на какво съм способен и лятото ще бъда нов човек. Предстои ми сега една седмица почивка, да си изчистя главата и после започвам да натискам за летния сезон.

Може би направихме грешка, че участвах на толкова много състезания и загубих глада за битка, който имах при първите 3 старта.

Фурлани (сребърен медал с равен резултат с победителя) е с 3 старта, а аз съм с цели 7.

Досега не съм имал толкова много състезания за един сезон. Ще променим плана за лятото и може би и аз ще заложа на по-малко.

Много хора ни обвиняват, че за 2 месеца не може да сменим разбег на два пъти и да науча изцяло новата техника, но това е пътят. С двойна ножица скачат всички големи и с нея се постигат по-високи резултати. Трябва ми да изчистим още детайли и дори това си говорихме с треньора ми след третия опит и набелязахме върху какво да работим."

В своя дебют на световно първенство на закрито при мъжете 19-годишният Саръбоюков даде най-добър резултат от 7.73 метра при второто си излизане в сектора след фаул при първия си опит. В третия той скочи  7.71 метра.

В изключителна битка златният медал извоюва олимпийският, световен и европейски шампион Милтиадис Тентоглу (Гърция), който постигна 8.22 метра в най-добрия си първи скок. 19-годишният италиански феномен Матиа Фурлани взе среброто със същия резултат, Маклауд от Ямайка с 8.21 метра оформи най-оспорвания подиум в историята на световните първенства.

Тентоглу извоюва златото заради втория си най-добър резултат - 8,19 м, срещу 8,10 м за сребърния италианец.

Божидар Саръбоюков разкри, че Фурлани го е поканил на съвместен лагер. "Успях да поговоря в сектора с някои от моите конкуренти, най-вече с Фурлани си общуваме, защото сме израснали по състезанията заедно. А имаме и еднаква съдба - и двамата сме сменили дисциплината - от висок минахме на дълъг скок", каза Саръбоюков.

"Може да сме конкуренти, но той е и с  много добро сърце. Аз винаги съм го ценил като човек. Дори ме покани да направим заедно един тренировъчен лагер при него през лятото преди европейското в Рим. За мен ще е изключително полезно, ако това се осъществи, защото ми липсва конкуренцията както на състезания в България, така и в тренировките."

Матиа Фурлани, син на италианския състезател на висок скок Марчело (най-добро постижение от 2,27м) и сенегалската спринтьорка Кати, започва кариерата си със силни изяви в скока на височина - на 14 г . той преодолява 1,99 м, на 17 г. става европейски шампион до 18 г. с 2,18 м, преди да се насочи към скока на дължина.

Пред репортерите Фурлани посвети сребърния медал на майка си: "Искам да благодаря на мама, защото благодарение на нея спечелих този медал, мой първи "абсолютен" (при мъжете). Това е сбъднат сън, още не мога да повярвам. Но е само първият етап от едно дълго пътуване.

Трябва да работя още - физически, технически и психологически. И искам да благодаря на всички италианци за тяхната подкрепа!"