0

Ж енският национален тим на България спечели с 3:0 победи срещу Хърватия във втория си двубой от първа група на Евро-африканската зона на отборния турнир по тенис „Били Джийн Кинг къп“. 

Мачовете се играят на червени кортове в турския курорт Анталия.

Изабелла Шиникова и Джулия Терзийска постигнаха третия успех за българския тим над Лучия Чирич Багарич и Антония Ружич със 7:6(4), 4:6, 6:3 за два часа и 20 минути игра.

Двубоят бе много оспорван, а във втория сет българките поведоха с 3:0, но допуснаха обрат до 4:3 и спечелиха само още един гейм до 4:6. 

В решителната част Шиникова и Терзийска отново взеха аванс от 3:1, стигна се до равенство 3:3, но затвориха успешно мача при 6:3.

На сингъл по-рано през деня победи записаха Гергана Топалова над Тара Вурт с 6:4, 2:6, 6:3 и Лия Каратанчева над Петра Марчинко с 4:6, 6:3, 6:3.

В първия си двубой вчера България загуби от Сърбия с 1:2 и заема трето място във временното класиране в група „В“ с една победа и едно поражение. 

На първите две позиции са отборите на Швеция и Сърбия с по два успеха от две срещи.
Националният отбор е в състав Гергана Топалова, Изабелла Шиникова и Джулия Терзийска, Денислава Глушкова и Лия Каратанчева. Капитан е Дора Рангелова.

Тимовете са разделени в две групи - едната от пет, а другата от шест отбора. Три от тях ще се класират за участие догодина в квалификациите за финалите на турнира, а два отпадат в група 2. 

Победителите в групите печелят директна промоция, а завършилите на второ място ще играят директен мач за класиране за финалите. 

Петото място в групата означава бараж за оставане, а шестото директно изпадане. 

България е в група с отборите на Сърбия, Швеция, Хърватия, Дания и Норвегия. В другата група са Латвия, Унгария, Турция, Нидерландия и Египет.