0

В одещата българска ракета Виктория Томова преодоля първия кръг на турнира по тенис за жени в Хобарт, остров Тасмания, с награден фонд 267 хиляди щатски долара, след като победи италианката Мартина Тревизан с 6:3, 6:3 след час и 45 минути игра.

Томова, участваща в основната схема като „щастлива губеща“ от квалификациите, си осигури 4 хиляди долара от наградния фонд и 30 точки за световната ранглиста за жени. 

В нея българката е 77-а, докато Тревизан е със 17 позиции напред.

Двете тенисистки стартираха с четири спечелени гейма на собствен сервис, преди Томова да пробие в петия гейм с допълнителни разигравания. Българката защити брейка и записа нов в деветия гейм за крайното 6:3.

Вторият сет стартира отлично за Томова, която спечели на собствен сервис и проби Тревизан на 15 в следващия гейм. Италианката пък получи пет разигравания за връщане на брейка още в следващото подаване на Томова, която обаче ги отрази. 

Последва гейм за Тревизан, която в последствие реализира първи пробив в сета от осем възможности за 3:2 в полза на Томова. Българката обаче върна брейка в следващия гейм за 4:2, след което възползва от третия си мачбол за 6:3.

Следващата съперничка на Томова е 42-та в света Татяна Мария. 36-годишната германка ще излезе за първи път в кариерата си срещу водещата българска тенисистка. 

При нова победа Томова ще си осигури класиране на четвъртфинал, 54 точки за ранглистата на WTA и 6608 долара от наградния фонд.

Националът за Купа "Дейвис" Димитър Кузманов отпадна в първия кръг на квалификациите от откритото първенство по тенис на Австралия, след като отстъпи с 6:0, 2:6, 2:6 на британеца Били Харис.

Българинът остана с 3/3 възможности за пробив и не записа нито един ас срещу пет за британеца. 

Харис направи и 17 печеливши удара срещу осем за Кузманов, който все пак завърши с 12 непредизвикани грешки по-малко - 20 на 32.

Двубоят между Кузманов и Харис продължи час и 38 минути.

Източник: БТА