0

П еткратният шампион Рафаел Надал отпадна на четвъртфиналите на турнира от сериите "Мастърс" на клей в испанската столица Мадрид, победен от новото испанско чудо Карлос Алкарас. Рафа, поставен под номер 3 в схемата на турнира с награден фонд 6,58 млн. Евро, бе надигран в 3 сета от 19-годишния си съперник с 2:6, 6:1, 3:6 за 2:29 часа.

Алкарас, който надви своя детски кумир, излиза в събота за пръв път срещу Новак Джокович, водача в световната ранглиста.

В първия и в третия сет тийнейджърът буквално размаза Надал, който изглеждаше необичайно безпомощен срещу младото лъвче. 


И все пак Рафа бе на косъм от победа с отказване след като тийнейджърът падна лошо в началото на втория сет, при което десният му глезен пострада сериозно. 

Близо 8 минути докторът го почистваше и бинтоваше, после Алкарас въобще не се напрягаше и не рискуваше. Надал се възползва максимално от срива на противника си и набързо го отупа 6:1 във втория сет.

Освен прикъсване заради лекарска намеса, топлинен удар на зрител наложи допълнителна принудителна пауза пред погледите на испанския крал Фелипе.

На няколко пъти двамата тенисисти разговаряха пред реферите, но Алкарас не се предаде, реши да рискува и да продължи мача.

Това се оказа точното решение срещу Надал, както се видя в решителния трети сет. Младокът се окопити, направи пробив в четвъртия гейм и без проблеми затвори срещата с първия си мачбол.

За Надал това беше едва трети мач на клей за сезона, след като се възстановяваше от контузия. За последно той игра в Индиън Уелс през март.

Рафа, който на 3 юни ще навърши 36 години, е с 16 години и 11 месеца по-възрастен от своя съперник. Преди една година на същия турнир Надал даде на Алкарас само три гейма в двубой от втория кръг, но този път не успя да стигне до успеха.