0

В инсент Крихмайер (Австрия) постигна 14-ата си победа в Световната купа в ските-алпийски дисциплини, след като спечели спускането в италианския зимен център Бормио. 31-годишният австриец спечели по изключително леденото трасе Стелвио с 0,40 секунди пред канадеца Джеймс Кроуфорд.

Времето на победителя днес е 1:54.68 минути, а трети се нареди Александер Аамод Килде (Норвегия), който изостана на 0.68 от първия.

Почти всички спускачи се бореха от старта до финала с трудната за контрол снежна покривка, включително доминиращият през сезона Килде, който има три победи от четирите спускания досега през сезона. Дългата 3186 м писта Стелвио в курорта Бормио в Южен Тирол е едно от най-опасните и тежки състезателни трасета, стартът е на височина 2255 м, финалът - на 1268 м, с максимален наклон от 63%, среден - 30%.

Водачът за Световната купа Марко Одермат също се бори, колкото можа, но в крайна сметка отстъпи на Крихмайер с 1.46 секунди и се нареди на 4-ото място. Рекордьорът по победи на пистата в Бормио Доминик Парис (Италия) този път остана едва девети, на 2.29 секунди от победителя.

Одермат остава начело за Световната купа с 846 точки, като на 2-ата позиция е Аамод Килде с 585. Трети се нарежда Хенрик Кристоферсен (Норвегия) с 385.

Днешният победител се придвижи с две места нагоре и сега е на 5-о място. В класирането за малкия кристален глобус в дисциплината водачът Килде остава начело, след като днес прибави 60 точки и вече има 405.

Миналогодишният шампион Одермат е на 2-ата позиция с 306, а Крихмайер скочи 2 места нагоре и вече е на 3-ото място с 299, следван от канадеца Кроуфорд с 211.

Някои от основните претенденти за челните места не успяха да завършат, като в това число е и Йоан Клари (Франция). Швейцарецът Беат Фойц не участва, както и Матиас Майер, отказал се поради стомашно-чревни проблеми. 

Източник: БТА