0

И талианецът Филипо Гана от отбора на Инеос спечели 10-ия етап от Обиколката на Испания, който бе индвидиуална езда по часовник с начало и край във Валядолид.

Двукратният световен шампион в часовника измина дистанцията от 25,8 километра за 27 минути и 39 секунди, със средна скорост от 56 км/ч.

Якият италианец разви средна скорост от 56 км/ч по равнинното трасе. „Бях си оградил с червено този ден в календара, дадох максимума, за да постигна тази победа и вече мога да кажа, че постигнах целта си“, к аза Гана.

За оставащите 2 седмици той не се вижда отпред в етапите за спринтьори, но не изключва да се пробва за нова етапна победа при подходящо откъсване.

Втори на 16 секунди остана друг световен шампион - белгиецът Ремко Евенепул от Соудал Куик-Степ, а трети на 36 секунди завърши шампионът от Обиколката на Италия Примож Роглич (Словения/Йъмбо-Висма).

Големият печеливш от днешния старт обаче бе съотборникът на Роглич и лидер в генералното класиране Сеп Къс. Американецът, който няма славата на особено силен часовникар, завърши на 13-о място на 1:29 минути зад Гана. 

Така той успя да запази много голяма част от аванса си на върха в общото подреждането и ще започне втората половина от Вуелтата като много сериозен фаворит за това да завърши с "червената фланелка".

Втори зад Къс в генералното класиране на 26 секунди е испанецът Марк Солер от състава на Обединените арабски емирства. Солер финишира осми на 1:12 минути зад победителя Гана. 

Трети в общото подреждане е Евенепул, който обаче е на 1:09 минути зад Къс. Роглич е четвърти на 1:36 минути, а шампионът от Обиколката на Франция Йонас Вингегор (Дания/Йъмбо-Висма) е седми на 2:02 минути.

Колоездачната обиколка на Испания продължава в сряда с 11-ия етап. В него ще бъдат преодоляни 163,5 километра от Лерма до Ла Лагуна Негра.