0

Н ационалният отбор на България по волейбол за мъже стартира с успех с 3:0 над тима на Китай (25:18, 25:19, 25: 14) в олимпийските квалификации в китайския град Сян. Тимът на Пламен Константинов доминираше съперника си през цялото време и в нито един момент не предаде инициативата на домакините.

Отборът започна в състав Александър Николов, Цветан Соколов, Алекс Грозданов, Николай Колев, Георги Сеганов и Мартин Атанасов с либеро Симеон Добрев. По-късно по време на мача като резерви за тима на селекционера Пламен Константинов влязоха още Стефан Чавдаров, Николай Пенчев, Мартин Божилов и Симеон Николов. 

Българският отбор започна по най-добрия начин с отлична серия на Мартин Атанасов от сервис и направи веднага разлика от 6:0, като за това допринесоха и грешките на китайците при посрещане и атака. Най-малката разлика бе при 13:11 за България, но родният отбор успя да увеличи при 19:14 и 24:16, а частта приключи с грешка от сервис на китаеца Цингуао Дай.

Втората част започна по-добре за домакините, които се откъснаха в резултата при 6:3. Тимът на Константинов обаче изравни при 9:9, а след това взе и преднина от 4 точки при подаване на Георги Сеганов. Азиатците отново изравниха при 15:15, но от този момент българският тим държеше контрол върху мача и завърши частта при 25:19 с грешка на Яочън Юй.

В третия гейм отново България имаше предимство през почти цялото време, като на моменти разликата между двата отбора бе 11 точки, както завърши и частта. Цветан Соколов сложи точка на мача с мощна атака, като топката отскочи в аут след блокада на китайците.

Капитанът Цветан Соколов завърши с 20 точки за България, а Мартин Атанасов добави още 10. За китайците 11 точки реализира Чуан Цзян.

Родният отбор имаше предимство в атака, блокада и при сервис (7 на един аса), като единствено посрещането на китайците бе по-добро на моменти. 

С успеха тимът ни оглави временното класиране в Група C заедно с отбора на Аржентина, а утре сутрин отборът ще срещу европейския шампион Полша, който се наложи трудно в дебюта си над Белгия с 3:2.