0

Н ационалният отбор по волейбол за мъже отстъпи на Италия с 1:3 (25:23, 21:25, 21:25, 24:26) на приятелския турнир DHL Test, игран в Кавалезе, и остана на второ място.

Селекцията на Пламен Константинов спечели първия сет с 25:23, а и всички останали части бяха много оспорвани, като младият тим на България се представи изключително достойно.
В първата си среща българите се наложиха над Нидерландия с 3:1 и така завършиха втори на турнира след домакина Италия.

България започна в състав: Георги Саганов, Димитър Димитров, Николай Колев, Алекс Грозданов, Денис Карягин, Николай Пенчев и Мартин Божилов - либеро, като в игра влязоха още Стефан Чавдаров, Аспарух Аспарухов, Светослав Гоцев, Светослав Иванов, Делчо Раев и Симеон Добрев.

В първия сет мачът се движеше точка за точка, като имаше равенство при 13:13, а благодарение на две поредни отигравания на Риналди Италия поведе с 22:21. Българиският отбор обаче направи обрат в края, като се възползва от грешка на Романо, за да затвори частта с 25:23.

Във втората част домакините бяха по-стабилни, като имаха преимущество след средата и поддържаха разлика от 2-3 точки аванс. Димитър Димитров направи някои грешки при атака и сервис и италианците поведоха с 24:20, като се възползваха от втория си сетбол за 25:21.

В третата част тимът на Константинов тръгна отлично, като след ас на Аспарух Аспарухов поведе с 3:0. В средата на гейма след блокада на Николай Пенчев стана 12:10 за България. Италия обаче обърна още при 16:13, а след това се наложи с 25:20.

В четвъртия гейм предимството отново бе за тима на Пламен Константинов, който след нов ас на Аспарухов водеше с 20:16. След няколко грешки и два блока на Кортезиа от домакините резултатът бе изравнен - 21:21. Драмата стана пълна при 24:24, а след това с блокади на Джирони и Магалини Италия спечели частта и мача с 3:1.

За България най-резултатен, както и в мача беше Димитър Димитров с 21 точки. Николай Пенчев допринесе с 8 точки, а Аспарухов и Грозданов завършиха с по 6.
Със 17 точки за Италия се отчете Романо, а по 14 реализираха Кортезиа и Риналди.

Тимът на България започва участие в Лигата на нациите на 6 юни с мач срещу Китай в Нагоя (Япония). В групата съперници са още Япония, Словения, Франция, Полша, Сърбия и Иран, пише БТА.