0

П роф. Красимир Петков бе избран за ректор на Национална спортна академия "Васил Левски" с четиригодишен мандат на днешното Общо събрание на академията. Той поема поста от проф. Николай Изов, доктор, който ръководеше НСА в последните четири години.

За избора на проф. Красимир Петков гласуваха общо 179 делегати, от тях 175 "за", съобщиха от НСА.

Общото събрание прие с максимална оценка отчетния доклад, с който проф. Изов представи изпълнението на своята мандатна програма (2019-2023). 

В анализа на ключовите дейности през осъществения мандат проф. Изов открои като постижения цялостния процес по реновиране и модернизиране на учебно-спортната и научноизследователска база на Академията, успешното осъществяване на учебната работа, научноизследователската и публикационна дейност, акредитацията, кандидатстудентската кампания, спортно-състезателната активност и други водещи аспекти, чиито закономерен резултат е високото ниво на обществено признание и международен авторитет на НСА, като образователна институция и желан партньор в множество инициативи и проекти.

В заключителните си думи той се обърна към академичната общност с благодарност за доверието и съпричастността към постигнатите успехи, а залата реагира с аплодисменти.

В символичен акт проф. Николай Изов предаде на новоизбрания ректор регалиите на Академията - огърлица и жезъл. От своя страна проф. Красимир Петков му връчи плакет с колаж от знаменателни за неговия мандат моменти.  

От 2016 г. до избирането си за ректор, проф. Красимир Петков беше декан на факултет "Спорт" - най-големият в структурата на Академията. Той е завършил висшето си образование в Национална спортна академия "Васил Левски". Преподавателската си кариера започва през 1990 г.

През 2008 г. проф. Красимир Петков е избран за ръководител на катедра "Тежка атлетика, бокс, фехтовка и спорт за всички" към НСА, която ръководи в продължение на 12 години. През периода 2008-2016 г. е ръководител на Център "ОКС Магистри". 

Проф. Красимир Петков е бил председател на Българската федерация по фехтовка (2010-2011 г.) и член на Комисията по високо спортно майсторство към Министерството на физическото възпитание и спорта (2012 г.).