0

Н ад 4000 бегачи ще застанат на старт в юбилейното 40-то издание на Софийския маратон, което ще се проведе на 8 октомври. 

По традиция старт-финалът на всички дистанции (42,195 км, 21 км, 10 и 5 км) ще е на площад „Александър Батенберг" в столицата, а маршрутът е добре познат от последните години като минава през знакови за София места. 

Онлайн регистрацията за маратона приключи на 24 септември, но заявки ще се приемат и в офиса на състезанието в Княжеската градина между 5 и 7 октомври до изчерпване на стартовите номера, обявиха организаторите. 

И тази година една дузина елитни маратонци ще поведат колоната. Очаква се участието на 12 класни атлети, предимно от Кения, Етиопия, Мароко, Алжир и др., които ще атакуват рекордите на трасето и държавните рекорди.

Тази година има промяна в дистанцията на масовия старт, който вместо 3 км от последните години, ще бъде на 5 км. Организаторите планират и Специален старт за хора с трансплантации.
Общият награден фонд на маратона е близо 60 000 лв., с премии ще бъдат отличени най-бързите в трите състезателни дистанции и при ветераните в класическия маратон. Ще има и специални бонуси за най-предно класиралите се родни атлети. Националната телевизия ще излъчи маратона директно по БНТ 3.

Организаторите на маратона разкриха подробностите на специална пресконференция.

 Организаторите на маратона разкриха подробностите на специална пресконференция.
sofia2018.bg

Организатори на събитието са Столична Община, Министерство на младежта и спорта, БОК, БФЛА и Асоциация „Спорт в свободното време“.

И тази година маратонът е част от инициатива „София – европейска столица на спорта“. Всеки стартирал ще получи лимитирана тениска с уникално красив дизайн и с бранда на маратона, както и раничка, а успешно завършилите основните дистанции ще бъдат отличени с изящен паметен медал – тази година той е със стилизирано изображение на Народното събрание.