0

500 любители на бягането от цялата страна и чужбина ще се включват в Коледния „Полумаратон Несебър“ по живописните улици на Стария Несебър, който ще се проведе на 27 декември. 

Стартът за всички категории – 3 км (за деца), 5 км, 10 км и 21 км ще бъде даден точно в 10:00 ч. на емблематичния площад „Месамбрия“. Тазгодишното издание чества и юбилейната 40 годишнина от вписването на Стария град в списъка на Юнеско за културно-историческо наследство. Маршрутът ще даде възможност на бегачите максимално да се потопят в магията на Стария град, морето и Балкана. Любителите ще бягат на едно трасе задно с най-изтъкнатите национални лекоатлети – националната ни шампионка и рекордьорка в дисциплина „маратон“ Милица Мирчева и двойният световен шампион за ветерани по планинско бягане Шабан Мустафа.

Това е петото поредно издание на най-голямо за града спортно събитие през годината. Организирано е от четирима спортни ентусиасти и основатели на сдружението "Любители на спорта - Несебър". Сдружението е партньор на националната организация  www.5kmrun.bg, като всяка седмица провеждат 5 км бягане в града, всяка сряда вечерен поход в Балкана, а всеки месец 10 км бягане, както и отворени, безплатни тренировки на стадиона в Несебър. Така също и велопоходи, плувен маратон, дуатлон и спринтов триатлон за любители. Благодарение на тяхната дейност, Несебър все повече се промотира като дестинация за повече от един сезон. Целта на организаторите е да окаже положително въздействие най-вече на местния бизнес. На старт-финала ще има на разположение коледен базар, а местни ресторанти и сладкарници ще подкрепят бегачите по целия маршрут. На 26 и 27 декември несебърският музей ще предостави безплатни екскурзии.

И тази година в подкрепа на „Полумаратон Несебър“ откликнаха повече от 20 партньори, за които също здравословният начин на живот е лична мисия. Те ще предоставят продукти за стартовите пакети на малки и големи и награди за победителите. „За нас са изключително важни посланията, което даваме заедно – че има прекрасни български брандове и че едно любителско състезание може да привлече огромна подкрепа“, казва Емил Атанасов, председател на сдружението.