0

Ш ампионът на Australian Open Рафаел Надал отпадна още във втория кръг на тазгодишното издание на турнира. Испанецът загуби с 4:6, 4:6, 5:7 от Маккени Макдоналд (САЩ). Надал, който бе поставен под №1 в турнира, получи контузия в левия крак още във втория сет, а това повлия много на представянето му. Той поиска медицински таймаут, но въпреки проблемите реши да продължи да играе и без сравнително равностоен на съперника си, макар че очевидно се движеше по-трудно. В крайна сметка обаче силите на Рафа стигнаха единствено за достойна загуба.

Макдоналд проби още в първия гейм, а след нов пробив поведе с 4:1 в първия сет. Рафа върна единия пробив, но трудно успяваше да отговори на темпото на съперника си и на мощния му форхенд. Американецът взе първия сет. Във втория двамата си размениха по един пробив, но поредните грешки на Надал му костваха нов брейк, с който Макдоналд поведе с 5:3. В следващия гейм дойде травмата. Надал се хвана за бедрото при опит да догони една топка. Рафа поиска пауза за медицинска помощ, но при завръщането на корта видимо се движеше трудно и прати три форхенда в мрежата, с което Макдоналд спечели и втория сет.

Надал едва се движеше и в началото на третия сет, а хората от неговия щаб бяха видимо притеснени. Съпругата му Мария Франсиска пък се разплака. Надал все пак успяваше да печели своите подавания, а при 4:4 спаси точка за пробив. При 5:5 обаче Макдоналд успя да пробие, а след това затвори мача.

Това е поредната контузия на Рафа, която му коства турнир от Големия шлем. През миналия сезон травма в коремните мускули принуди Рафа да се откаже преди полуфинала на "Уимбълдън", след като бе спечелил титлите на Australian Open и "Ролан Гарос".