0

Р афаел Надал не успя да спечели 93-ата си титла в тениса, след като загуби 131-вия си финал в ATP Тур-а.

38-годишният легендарен испанец падна с 3:6, 2:6 от 11 години по-младия от него португалец Нуно Боржеш в първия си мач за трофей от „Ролан Гарос” 2022 насам, който трябваше да определи носителя на купата в Бостад (Шв). Матадора, станал шампион на същия корт в курорта в скандинавската страна през 2005-а, нямаше сили да се противопостави на 51-вия в света (от утре ще е 42-ри), който през януари би нашия Григор Димитров на Аустрелиън Оупън, и капитулира за по-малко от час и половина. Надал едва за 3-ти път допусна поражение на финал, в който да вземе само 5 гейма на червено.

Боржеш, за кого това бе първа АТР титла, пък стана едва петият тенисист в историята, който успява да победи Краля на клея във финал на любимата му настилка. Останалите четирима са Новак Джокович (Сър), Роджър Федерер (Швейц), Анди Мъри (Анг) и Орасио Себайос (Арж). Португалецът по професия е кинезитерапевт, а от малък има проблеми със слуха на лявото ухо.

"Не знам какво да кажа, обичам Швеция. Всички искаха Надал да спечели, дори част от мен искаше това. Явно обаче другата част искаше повече да спечеля аз. Чаках този момент отдавна. В тениса не всичко се случва, както има желание човек. Горд съм с представянето си", коментира щастливият Боржеш, който за статистката вече е и 9-ият дебютант с титла през годината в АТР тура.

"Беше ми трудно. Благодаря на организаторите за чудесната атмосфера, която не се е променила от 2005 година, когато играх тук за последно", каза при награждаването Надал, който тръгва за Париж за участието си на 4-та олимпиада. Там мачовете ще се играят на кортовете на „Ролан Гарос”, където той е спечелил 14 от своите 22 титли от Големия шлем.