0

Н ационалките Евелина Николова и Мими Христова ще спорят за бронзовите медали  на световното първенство в Белград, след като победилите ги по-рано вчера техни съпернички достигнаха финалните схватки за златни медали и ги изтеглиха на репешаж.

Николова спечели срещу сръбкинята Мария Игнатович на олимпийската категория до 57 кг, след което обаче бронзовата медалистка от Токио отстъпи на молдовката Анастасия Никита. Действащата световна шампионка на 59 кг победи последователно Лайлохон Собирова от Узбекистан и Одунайо Адекуорое от Нигерия, а на полуфиналите спечели с техническо превъзходство срещу туркинята Елвира Камалоглу.

Така на финалите днес 22-годишната Никита ще срещне двукратната световна шампионка Цугуми Сакурай от Япония, а Николова ще започне репешажите срещу Собирова. При успех българката трябва да пребори и Адекуорое, след което е потенциалната схватка за бронзов медал и олимпийска квота на 57 кг срещу Камалоглу. 

Николова може да спечели олимпийска квота или с бронзов медал, или с преборване срещу състезателката, която загуби другата схватка за трето място.

Пътят не Христова към репешажите бе сходен. Европейската шампионка започна на 65 кг с 10:0 срещу – Тювшиняргалин Енкин от Монголия, но загуби на четвъртфиналите от американката Мейси Килти. Тя пък надви състезателката с неутрален статут Татяна Паулава на полуфинал и утре ще се бори за злато срещу действащата шампионка на 62 кг Нонока Одзаки от Япония.

Христова ще започне репешажите от втория кръг, където ще срещне състезателката с неутрален статут Валерия Дондупова или албанката Албина Дражи. При победа българката ще се бори за бронз срещу Паулава.