0

Н ай-добрият български джудист Ивайло Иванов бе премиран с 4000 лв от президента на федерацията Румен Стоилов и заместника му Даме Стойков. Солидният финансов бонус е за сребърното отличие в първия му финал в новата му категория от турнир за Големия шлем. В решителната схватка при 90-килограмовите в Баку (Азербайджан) българинът отстъпи пред двукратния европейски шампион Михаил Иголников (Русия), който е и пети на олимпиадата. 

"Дори и да не съм взел медал за мен е важно да се боря добре, да съм хладнокръвен, фокусиран, отпуснат. Доволен съм от себе си на това състезание. Направих силни борби, срещу много добри състезатели, бях спокоен и мислех трезво. Може да се каже, че на този турнир бях с класа над останалите", каза Иванов на пресконференция.

"Човек винаги допуска грешки, но трябва да се опитаме да ги минимизираме. До Европейското първенство и до олимпиадата трябва да изчистим всички грешки. Джудото стана като другите спортове, ако не се допускат грешки и си умен, много е трудно да загубиш", добави той.

Румен Стоилов, обяви че федерацията е на 100 процента финансирана от държавата до края на годината.

"Вчера подписах договор със Спортното министерство за допълнително финансиране. Тези средства бяха гласувани в Народното събрание. Благодаря на министър Димитър Илиев и на професор Даниела Дашева", каза той.

Преди да получи допълнителното финансиране, федерацията беше приключила парите още през месец юни.

"Оттогава досега може би са минали 15 състезания, и въпреки всички обстоятелства, нямаме пропуснат турнир, благодарение на Даме Стойков и колегите от федерацията. Три месеца се справяхме на мускули. Най-накрая експертите в министерството проумяха, че ние сме един от малкото рейтингови спортове. Ако не участваме на турнири, няма да имаме шансове за квоти. За пример, ако Ивайло пропусне два турнира, може и да излезе от топ 30 на ранглистата. Доволни сме, че са разбрали какво означава да готвиш състезатели и отбор. На последните олимпийски игри имахме трима състезатели, което беше върхът в българското джудо по време на демокрацията. Ако вземем четири квоти сега, ще бъдем герои в мирно време", каза Иванов.