0

Олимпийският шампион на скок дължина Милтиадис Тентоглу (Гърция) и най-голямата звезда на сръбската атлетика Ивана Шпанович-Вулета бяха обявени за най-добри състезатели при мъжете и при жените за 2021 година на АБАФ (Асоциацията на балканските атлетически асоциации) на стилна церемония в сръбската столица Белград, в която участваха ръководителите на балканската, европейската и световната лека атлетика.

Наградата на Тентоглу връчи президентът на Европейската атлетика Добромир Карамаринов, а я получи треньорът му - българинът Георги Помашки. Самият Тентоглу не присъства на церемонията, заради подготовка към новия сезон, в който има световни първенства в зала и на открито и еврошампионат.

През изминалия сезон гръцкият скачач спечели златото на Игрите в Токио 2020, европейската титла в зала и оглави световната ранглиста с 8.60 м.


Ивана Шпанович-Вулета завърши на първа позиция в генералното класиране на Диамантената лига в скока на дължина, завоюва балканската титла и зае четвърто място на Олимпийските игри, за да бъде избрана за най-добрата атлетка на АБАФ.

Шпанович бе наградена лично от президента на Световната атлетика Себастиян Коу.

Берке Акчам (Турция) и Адриана Вилагос (Сърбия) бяха наградени като най-добрите млади атлети на Асоциацията на балканските атлетически федерации за годината.

Акчам получи плакетата си от съпрезидента на АБАФ и президент на турската атлетическа федерация Фатих Чинтимар.
19-годишният Акчам спечели световната и европейската титла в бягането на 400 метра с препятствия.

17-годишната Вилагос беше наградена от другия съпрезидент на АБАФ и генерален секретар на Сръбската атлетическа федерация Слободан Бранкович. Тя също спечели световната и европейската титла на копие при девойките до 20 години. Освен това, Вилагос стана и балканска шампионка при девойките до 18 години с нов световен рекорд с 500-грамовия уред от 70.10 метра.

 

Себастиан Коу и Добромир Карамаринов откриха нов атлетически комплекс в Белград

 

Балканската атлетическа гала и конгресът на АБАФ (Асоциацията на балканските атлетически федерации) бяха в Белград, Сърбия на 26 ноември. Събитието събра ръководството и елита на световната, европейската и балканската атлетика. Себастиан Коу (президент на Световната атлетика) и Добромир Карамаринов (президент на Европейската атлетика) участваха в откриването на нов атлетически стадион в сръбската столица. Стадионът е част от атлетически комплекс, в който вече има зала (открита през 2016-а година).

На откриването бяха и министърът на спорта на Сърбия - Ваня Удовичич, президентът на Сръбската атлетическа федерация Веселин Йеровсимович, съпрезидентите на АБАФ Слободан Бранкович (Сърбия) и Фатих Чинтимар (Турция). В атлетическата зала на спортния комплекс ще се проведе балканския шампионат за юноши и девойки под 20 години на 12 февруари 2022-а, а Белград е домакин и на световно първенство в зала от 18 до 20 март 2022-а.