0

А тлетиката е в кръвта на Ноа Лайлс, новия световен шампион на 100 метра.

Американецът спря хронометрите на 9.83 и спечели първо злато от най-атрактивната дисциплина, след като вече имаше две титли на 200 м от 2019 и 2022 г., и още една с щафетата на САЩ на 4х100 м. „Бях сигурен, че това са моите 100 метра. Не мисля, че имаше много хора, които са очаквали, че крайното класиране ще изглежда по този начин, но ако наистина вярвате в мечтите си, всичко е възможно“, каза атлетът, след като стана най-бързият мъж на планетата.

Страст

Неговата мечта започва, когато е на 12 години и решава да смени гимнастиката с атлетика. По това време е гимназист и решава да се пробва на пистата. В избора му няма нищо чудно, тъй като и двамата му родители се състезавали на колежанско ниво в университета Сетън Хол. Майката Кийша Кейн е 9-кратна национална шампионка и двукратна шампионка на NCAA в щафетата 4x400 м. Бащата Кевин пък печели златния медал на 4х400 м на Лятната универсиада през 1993 г. Джоузеф Лайлс, неговият по-малък брат, и в щафетата, станал шампион на 4x400 м на Световното първенство за юноши през 2014 г.

Ако трябва да посоча кой е моят герой, то това е мама, казва световният шампион.

 Ако трябва да посоча кой е моят герой, то това е мама, казва световният шампион.
Getty Images

Ноа излиза на международната сцена през 2014 г., когато представлява САЩ на Младежките олимпийски игри. Там печели златен медал в коронната си дисциплина 200 м. Една година по-късно американското списание Track&Field News го обявява за спортист на годината сред гимназистите. Оттогава той не е спирал.

Победата на 100 метра е специална, тъй като Лайлс винаги и мечтал да поеме по пътя на Юсейн Болт, който доминираше както на 100, така и на 200 метра. 26-годишният атлет от Гейнсвил, Флорида, си е поставил за цел един ден да бие световния рекорд на Болт. Твърди, че въпрос на време е това да се случи. Заговори ли се за потенциалните наследници на спринтьора от Ямайка, неизменно се споменава и името на Лайлс. Вероятно защото освен талант, американецът притежава харизма и самочувствие. „Вярвам, че леката атлетика трябва да се рекламира по-добре. Мисля, че само аз и още няколко човека правилно представяме този спорт“.

Музика

Ноя наскоро подписа договор с Netflix, за да отведе хората зад кулисите на тренировките. Да играе роли му идва отвътре, затова и описва себе си като „артист“ и „рапър“ в профилите си в социалните медии. Една от големите му страсти е музиката. През 2019 г. той изпълни песента Souvenir на церемонията по откриването на финалите на Диамантената лига в Цюрих в дует със сребърната олимпийска медалистка в овчарския скок от Рио 2016 Санди Морис. Американският спринтьор - известен още като Nojo18 - издаде и първия си албум A Humans Journey през април 2020 г.

Чорапи

Ноа е луд и по японските манга и анимета, по-специално на една от най-популярните създавани някога - Dragon Ball.

С този жест Ноа имитира любимия си герой Гоку.

 С този жест Ноа имитира любимия си герой Гоку.
Getty Images

И ако някой е забравил колко много обича поредицата, спринтьорът не пропуска да припомни – като на едно състезание през 2019-а, за което боядиса косата си в бяло, за да копира главния герой Гоку в една от трансформациите му. Не забрави за любимото си аниме и на световното - направи го преди финала, за да събере енергия от съюзниците си, и след победата с американския флаг на раменете.

У дома в САЩ пък има цял шкаф с чорапи с герои от сагата и винаги слага поне по няколко чифта в багажа си.

AIPS Media