0

У спехът най-накрая се усмихна на волейболните ни национали. Момчетата на Пламен Константинов постигнаха важна победа по пътя към спасение в елитната компания на Лигата на нациите. 

В истинска драма в Анахайм нашите се справиха с Иран с 3:2 (21:25, 25:21, 22:25, 25:22, 15:11) и записаха първа победа след 7 поредни загуби и общо втора в турнира.  

Така с 8 точки в актива си българите се отлепиха от дъното и се изкачиха до 12 място във временното класиране. Преди последните мачове нашите са с добри шансове да запазят мястото си в световната надпревара и за следващия сезон.

Утре нашите играят със Сърбия, а в понеделник със САЩ, а спасението минава и през изявите на Китай, Куба, Канада и Германия, които засега са зад България.

Ключови за успеха над Иран бяха рокадите в състава, които Константинов направи по време на мача. Като диагонал стартира Аспарух Аспарухов, в посрещане започна Николай Пенчев, а на поста либеро се появи Мартин Божилов.

Появата на Димитър Димитров в четвъртия гейм даде импулс в играта на нашите, а влизането на Денис Карягин в решителните моменти на тайбрека допринесе за победата, като той има „вина“ за последните две точки в мача.

Най-резултатен за българския тим бе Аспарух Аспарухов с 23 точки, Мартин Атанасов добави 18. 

За Иран трима реализираха двуцифрен точков актив, като с най-голям принос бе Али Хаджипур със 17.