0

О тборът на Йъмбо-Висма пое пълен контрол над Обиколката на Испания, след като трите звезди на отбора - Йонас Вингегор, Сеп Къс и Примож Роглич, завършиха на първо, второ и трето място в днешния "кралски етап" от колоездачното състезание.

Днешните 135 километра от Формигал до Турмале дадоха ясна представа, че нито един от останалите колоездачи в състезанието не е в състояние да се бори с нидерландския отбор.

Победител в етапа стана шампионът от Обиколката на Франция Йонас Вингегор. Датчанинът показа, че се чувства отлично в най-южната част на Франция, през която премина почти целия днешен 13-и етап, и финишира на Турмале с време от 3 часа, 51 минути и 10 секунди.

Втори на 30 секунди остана лидерът в генералното класиране Сеп Къс. Американецът, който кара трета голяма обиколка това лято след тези на Италия и Франция, продължи с невероятното си представяне и изглежда все по-близо до първата си победа в състезание от подобен ранг. 

Словенецът Примож Роглич, който спечели Обиколката на Италия през май, финишира трети на три секунди зад Къс.

Испанецът Хуан Аюсо от състава на Обединените арабски емирства, бе първият колоездач от отбор, различен от Йъмбо-Висма, който достигна до финала. Той завърши на 38 секунди зад победителя Вингегор. Пети, също на 38 секунди, е Сиан Уйтдебрук (Нидерландия/Бора-Хансгрое).

Шампионът за 2022 година във "Вуелтата" Ремко Евенепул остана далеч назад. Белгийският ас на Соудал Куик-Степ закъса още на първата сериозна височина за деня Кол д'Обиск и 88 километра преди финала вече бе изостанал с повече от минута от лидерите.