0

Ф ИА наложи много тежка финансова санкция на Люис Хамилтън на стойност 50 000 евро. Глобата на британеца е за пресичане на пистата по средата на състезанието след инцидента му с Джордж Ръсел в началото на Гран при на Катар. Международна автомобилна федерация показва "добра воля" и Хамилтън дължи само половината от тази сума, а другата половина ще е дължима, ако той повтори нарушението. 

Състезателният директор на ФИА предупреди стюардите за безразсъдното действие на Хамилтън, който чакаше до катастрофиралия си Мерцедес и когато последната кола премина през района, той пресече пистата, за пряк път към питлейна.

Според правилата пилотът трябва винаги да напуска пистата по пътя, който е най-близо до мястото на произшествието, и че само в случай на изрично разрешение той може да пресече пистата. Действието на Хамилтън беше опасно, тъй като той можеше да срещне Ръсел, който излизаше от бокса по това време.

По време на изявата си пред стюардите Люис увери, че много съжалява, освен че поема изцяло отговорността си за инцидента със съотборника си Ръсел, на когото се извини публично след състезанието.