1

У краинската тенисистка Марта Костюк отново отказа да подаде ръка на Арина Сабаленка след загубата си от нея още на старта на тазгодишния Ролан Гарос. 

Състезателката от Беларус победи с 6:3, 6:2, но победата да не дойде толкова лесно, колкото показва резултата.

След края на двубоя Костюк отново не се ръкува със Сабеленка в знак на протест срещу участието на нейната страна във войната на Русия с Украйна. 

Марта Костюк е една от четирите украински тенисистки в топ 100 на света, но е най-непокорната от всички. Тя не премълчава това, което мисли и винаги действа въз основа на това, което чувства.

Тя беше първият професионален спортист от своята страна, който отказа да се ръкува с руски и беларуски тенисисти заради войната.

Марта преживя доста тежко жребия на Ролан Гарос, който я срещна още в първия кръг със смятаната за подръжничка на Александър Лукашенко в Беларус.

„Ако Костюк ме мрази, не мога да направя нищо по въпроса. Ако се ръкуват с руснаци и беларуси, тогава много съобщения ще стигнат от тях до света. Разбирам обаче защо не го правят", коментира Арина след победата си на корт „Филип Шатрие“.

Това не бе първият случай, в който Костюк пренебрегва протегната й ръка от съпернички от Русия или Беларус.

Във втория кръг на последния US Open тя не поздрави беларускинята Виктория Сабаленка и повтори този жест на финала в Остин с Варвара Грачева и след загубата от Анастасия Потапова във втория кръг в Маями.

В други срещи от старта на Ролан Гарос днес Магдалена Фрех (Полша) надделя над 29-а поставена Шуан Чжън (Китай) с 6:1, 6:1, а Надя Подороска (Аржентина) елиминира Джесика Понше (Франция) с 6:0, 6:2.