0

Б ългарският национал Айк Мнацаканян се класира на полуфиналите в категория до 77 килограма класически стил от олимпийските квалификации в Истанбул, Турция, след като записа 3 минимални победи. Участникът на игрите в Токио 2020 е само на още един успех от класиране за Париж 2024.

Мнацаканян започна с 3:1 срещу испанеца Маркос Санчес-Силва, след което се изправи срещу унгареца Золтан Левай. Нашият, който е етнически арменец, и световният вицешампион си размениха по една точка на старта. Впоследствие Мнацаканян записа още една и спечели с 2:1.

На четвъртфиналите той се изправи срещу литовеца Паулиус Галкинас. Мнацаканян удържа атаката на съперника от партер в първата част и я завърши с точка пасив, а във втората изравни за 1:1, но също не успя да реализира пренасяне. Националът ни обаче взе предимство по критерий и го задържа до края за класиране на полуфиналите.

При още една победа тази вечер Мнацаканян ще вземе директна квота за Париж 2024, а загуба ще го остави на репешаж за финалната на 77 кг.