0

Н осителят на златния пояс "Дан Колов" в свободната борба Георги Иванов ще направи дебют в класическия стил по време на олимпийската квалификация в Баку, съобщава Българска федерация по борба (БФБ). Турнирът ще бъде проведен от петък до неделя, като Иванов ще излезе на тепиха в първия ден.

През миналия сезон възпитаникът на димитровградската школа стана европейски шампион за младежи до 23 години в тежка категория на свободния стил. След това Иванов се възстановяваше от операция, а в началото на сезона се завърна с отличието на "Дан Колов".

През миналия сезон Иванов надви Ален Хубулов за титлата на първенството на страната, а тази година натурализираният руснак взе реванш. След това Хубулов участва на европейското първенство в Букурещ, на което спечели бронз. Хубулов ще преследва квота за Париж на 125 кг свободен стил, а Иванов - на 130 кг класически.

През миналата година Иванов се бори в две срещи при класиците за своя тим "Весендорф" в германската Бундеслига. Той ги спечели категорично с тушове.

Това е едва вторият случай в съвременната история на българската борба, в който състезател от единия стил се пробва в другия. През 2005-а Красимир Кочев, втори в света в свободната борба, участва на европейското първенство класически стил и спечели бронз в тежка категория до 120 кг във Варна.

На олимпийските квалификации в Баку квоти ще получават победителите от двата полуфинала, като схватки за първо място няма да има.

При класиците Едмонд Назарян окончателно отпадна от състава заради травма. Той ще преследва виза в световната квалификация в Истанбул през месец май (9-12). Тогава първите трима във всяка категория печелят квоти, като ще има допълнително преборване между двамата бронзови медалисти.

На турнира България ще бъде представена от двама съдии - Димитър Чифудов и Венцислав Филчев.

В свободния стил треньорите Валентин Ангелов, Диан Динчев, Мариян Стойнев и Радослав Великов ще разчитат на следните състезатели:

57 кг Георги Вангелов, "Юнак-Локомотив", Русе
65 кг Микяй Наим, "Димитровград"
74 кг Мирослав Киров, "Юнак-Локомотив"
86 кг Магомед Рамазанов, "Илия Павлов", Велико Търново
125 кг Ален Хубулов, ЦСКА

При класиците Братан Ценов и Емил Будинов ще бъдат със следните състезатели:

67 кг Абу-Муслим Амаев, ЦСКА
77 кг Стоян Кубатов, „Левски"
130 кг Георги Иванов, "Димитровград"

При жените Петър Касабов, Стоян Петков, Мирослав Гочев ще разчитат на следните състезателки:

50 кг Миглена Селишка, ЦСКА
53 кг Ирена Бинкова, "Юнак-Локомотив", Русе
57 кг Евелина Николова, "Ангел Гочев", Созопол
62 кг Биляна Дудова, "Юнак-Локомотив", Русе
68 кг Мими Христова, ЦСКА
76 кг Ванеса Стоянова, "Берое", Стара Загора