0

Т риатлонистът Александър Божилов спечели сребърен медал при юношите до 19 години на световно първенство по акватлон в Шаморин (Словакия).

17-годишният Божилов преодоля трасето от 1 километър плуване и 5 километра бягане за 30:34 минути, като отстъпи единствено на унгареца Мартон Кропко, който финишира за 29:13 минути. 

С резултата си българският талант завърши 15-и в общото класиране при мъжете, което също е безпрецедентно постижение в историята на българския триатлон. Шампион пък стана друг унгарец Марк Девай с 28:54 минути. 

"Постиженията, които Александър направи този сезон, са изключително ценни и вдъхновяващи за всички деца и подрастващи, които практикуват нашия спорт, а световната му вицешампионска титла е поредното доказателство за добрия синхрон между специалистите и атлетите в националния отбор по триатлон на БАТ.

Ръководството на федерацията ще продължава да насочва всичките си усилия, за да подсигурим качествена и все по-специализирана спортна подготовка, както и възможности за изява за своите таланти. Нашата най-голяма цел е да видим българин на олимпийския старт по триатлон и вярвам, че с общи усилия вървим уверено по този път", коментира Марио Илиев, председател на Българска асоциация по триатлон.