0

Б ългарската тенисистка Денислава Глушкова се класира за финала на турнира на клей в Ираклион, Гърция с награден фонд от 15 000 долара.

В полуфиналите 20-годишната Глушкова, номер 2 в схемата, се наложи със 7:6(2), 6:7(2), 6:1 над Ева Мари Ворачек от Германия за невероятните 4 часа и 44 минути. Тъй като турнирът е от категория ITF мачът едва ли ще бъде признат за официален рекорд, но той е точно толкова дълъг, колкото и вторият най-дълъг в историята на Женската тенис асоциация между Франческа Скиавоне и Светлана Кузнецова от Откритото първенство на Австралия през 2011 година.

Абсолютният рекорд пък се държи от Вики Нелсън-Дънбар и Джийн Хепнър, които през 1984 година в Ричмънд провеждат мач с дължина от 6 часа и 31 минути. В него има и рекордното разиграване от 29 минути и 643 удара, дошло в тайбрека на втория сет.

Първият и вторият сет на мача между Глушкова и Ворачек сами по себе си могат да претендират за рекорд, тъй като продължиха съответно час и 52 минути и час и 46 минути.

В третия сет, който завърши за "само" 66 минути, българката се наложи с 6:1.

Във финала тя ще срещне водачката в схемата Пия Ловрич от Словения. Ако спечели предстоящия двубой, Глушкова ще завоюва пета титла в кариерата си и трета през тази година, пише БТА.