0

Д ни преди да се отправят към Мюнхен за предстоящото европейско първенство по спортна гимнастика двама от най-изявените ни състезатели Валентина Георгиева и Йордан Александров гостуваха в подкаста „Фактор“.

Двамата разкриха интересни неща за подготовката и спецификата на любимия им спорт, но в същото време признаха, че са били съблазнявани от други държави. Йордан Александров няколко пъти отклонява предложения да се състезава за САЩ, където живее от 7-годишна възраст. Пандемията пък слага край на идеята на Валентина Георгиева да замине за Канада. Но и двамата са категорични, че България е над всичко и не биха се състезавали под друг флаг.

"Аз се чувствам българин, въпреки че съм израснал в Щатите. От 7-годишна възраст съм там. Не мога да си представя да се състезавам за друга държава. Доста често се прибирам в България, напоследък още повече заради това, че нямам ангажименти към училището. Но преди това си идвах всяко лято. Чувствам България като моя дом. Няма как да си представя да съм на някое голямо състезание и да нося цветовете на друга държава. Това е причината да откажа на САЩ“, заяви Йордан Александров.

"Викнаха ни в Канада, при приятели. И всичко беше готово. Точно да тръгнем и дойде пандемията. Отпаднаха документите, а и аз изгубих желание. Защото не тръгвам никъде без треньора. Решила съм просто, че дори да сме в друга държава, просто си искам този треньор. С него сме тандем. Разбирателството е голямо. И аз като него не искам да се състезавам под чужд флаг“, добави Валентина Георгиева.