0

П ървата ни ракета Григор Димитров ще започне 14-ото си участие в основна схема на US Open срещу тенисист, преминал през квалификациите. Това определи тегленият днес в Ню Йорк жребий за последния за годината турнир от Големия шлем.

9-ият в световната ранглиста българин е поставен под №9 и е в долната половина на схемата, където е и №2 Новак Джокович (Сър), който също стартира срещу квалификант. Ако се справи с първия си съперник (името му ще стане известно най-късно в събота вечерта), нашият ще играе с победителя от двубоя Ринки Хиджиката (Яп) - Алехандро Давидович Фокина (Исп).

Гришо е срещал два пъти 96-ия в света азиатец и го е бил и в двата мача, които бяха все през тази година - в Бризбън (Авл) на 1/4-финал и в Монреал (Кан) във 2-ри кръг. Срещу испанеца (№57 в ранглистата) обаче Димитров е загубил и двата си двубоя - през 2021 г. в Рим и през 2022 г. в Монте Карло. Там турнирите са на предпочитаните от Давидович Фокина клей кортове, докато на Флашинг Медоус в Куинс се играе на твърди.

Потенциален съперник в 4-тия кръг на акрила в Националния тенис център „Били Джийн Кинг” е руснакът Андрей Рубльов (№6), а сблъсък с Джокович може да има едва на 1/4-финал.

При дамите първата ни ракета Виктория Томова (№50) ще стартира срещу поставената под №29 и също като нея на 29 години рускиня Екатерина Александрова. Двете са играли общо 5 официални мача, като балансът е 3:2 в полза на блондинката от Челябинск. Последният двубой обаче бе спечелен от софиянката - 6:3, 7:6 (5) в 1-вия кръг на тазгодишния "Ролан Гарос".

Откритото първенство на САЩ започва в понеделник и завършва на 8 септември.