0

Н астъпи часът на истината за волейболните ни национали! Дойде време за мъже! Днес „лъвовете“ трябва да забравят всичко негативно, което им се случи в Група В на Евроволей 2023 във Варна, където завършиха четвърти и това ги прати днес срещу олимпийския шампион Франция на осминафинал.

Възможна ли е сензация! Да, въпреки че малко хора ни дават шансове. И са прави, но само донякъде... Защото родните представители са показали неведнъж, че го могат. Още повече пред фантастичната публика във Варна, която е способна да има даде криле и в най-трудните моменти.

Надежда таим и в това, че може би сега Франция не е толкова страшна, както в предните години.

Надежда ни дава и историята от близкото минало, когато неведнъж сразявахме „петлите“. Надиграхме Франция на олимпийската квалификация през 2020 година, но за съжаление това не ни помогна. Надвихме ги и в Лигата на нациите през 2019-а. Но най-паметна е победата на олимпийската квалификация в София през 2012 година, когато тимът ни се класира за Лондон 2012.

Разбира се всяка победа си е за своето време. Различни са изпълнителите, различни са треньорите, обстановката и въобще - всичко.

Но едно нещо остава константно – непоклатимият български дух и френетична атмосфера, когато става въпрос за възлови мачове у нас. Няма съмнение, че Дворецът на културата и спорта във Варна ще ври като котел от емоции тази вечер. Дано това да даде самочувствие и увереност на нашите срещу настоящия олимпийски шампион, а не да ги „гипсира“, казано на жаргон.

Когато говорим за Франция и сегашното състояние на тима, трябва да отчетем, че въпреки че спечели Група D в Израел, тимът на Андреа Джани не впечатли. Да, записа 4 победи, но пък падна неочаквано с 1:3 от Румъния. Дано сега други балканци – ние, да ги шокираме, но вече във фазата на елиминациите.

Звездата на „петлите“ Ървин Нгапет не е в най-добрата си форма, след като лекуваше дълго време контузия и се включи в състава за Евроволей буквално в последния момент. Той дори поигра само няколко гейма в предварителната фаза на първенството, за да бъде опазен от нова контузия.

Може да окаже влияние и това, че Франция трябваше да пътува от Израел до Варна и не е ясно как ще мине при тях аклиматизацията. Също така не е ясно и дали ще свикнат бързо със залата, което също е от значение.
От своя страна българският тим не показа най-добрия си волейбол в груповата фаза, като след с две победи и три загуби остана на четвърта позиция. Но срещу лидера Словения в последния мач националите ни най-накрая демонстрираха класа, нищо че паднаха 0:3.

За първи път от началото на шампионата нашите момчета се раздадоха и оставиха сърцата си на терена. Бориха се мъжки, като в два от геймовете резултатът можеше и да е в наша полза. Малко не им достигна да ги спечелят, което щеше да ни изпрати на трета позиция. Както се казва – малките детайли, решават голямата битка. Най-важното обаче бе показаният прогрес. Радостта и удоволствието, които феновете в зала Конгресна изпитаха от играта на „лъвовете“ и раздаването им на терена. Всички до един от волейболистите ни обещаха, че ще дадат най-доброто срещу Франция. От капитана Цветан Соколов, декларирал, че тимът ще излезе на 100%, до най-младият – Александър Николов, който бе категоричен, че ще бием Франция.

Дано имаме и малко късмет, защото срещу такъв колос той наистина е необходим.

Чудото е възможно! Напред, „лъвове“!