0

Б ългарската федерация по лека атлетика (БФЛА) ще организира през ноември 2024 г. конгреса на Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ) и Балканската гала. Предложението на новия президент на БФЛА Иван Колев е тези събития да бъдат в столицата на България – София и да са част от отбелязването на 100-годишнината на Българска федерация лека атлетика. 
Иван Колев разговаря по темата със Слободан Бранкович, президент на АБАФ и Предраг Момирович, генерален секретар на Балканската атлетика във Вилнюс, Литва по време на конвента на Европейската атлетика. Предложението на президента на БФЛА бе прието от ръководството на АБАФ като остава то да бъде окончателно потвърдено на 28 ноември 2023 г. по време на Балканската гала в Истанбул. Предстои да бъде обявен и спортният календар на Балканската атлетика. България е организирала досега два пъти Балканската гала. Първата в историята бе в Правец през 2011-та, а седмата в Стара Загора през 2017-та.
Събитията, организирани от Българска федерация лека атлетика през 2024 г. ще се провеждат под мотото „100 години БФЛА“, за което е подготвено и специално лого. Във Вилнюс, Литва по време на Галата на Европейската атлетика бяха обявени Атлет и Атлетка на Стария континент за 2023 г., които бяха наградени лично от президента на Европейската атлетика – Добромир Карамаринов. Призовете спечелиха Фемке Бол от Нидерландия и Джейкъб Ингебритсен от Норвегия.