0

Ч ешката легенда Яромир Ягър добави ново постижение във впечатляващата си визитка, след като в четвъртък вечерта стана най-възрастният голмайстор в професионалния хокей на лед.

Ягър, който е на 52 години и 63 дни, се завърна на леда за отбора на Кладно в родината си Чехия и вкара своя първи гол за сезона във втората среща от плейофните мачове за оставане в елитната дивизия на страната.

Кладно разгроми със 7:2 тима на Всетин и увеличи преднината си в серията на 2-0 победи, където се играе до три победи в пет срещи. За Ягър това е 36-и сезон в професионалния хокей, като в същото време той е и един от собствениците на тима на Кладно – неговият роден град.

Той игра за доста отбори в НХЛ, поредното признание за класата му дойде в началото на сезона, когато фланелката с номер 68 от Питсбърг Пингуинс беше извадена от обръщение. С този отбор той спечели Купата "Стенли" през 1991-а и 1992-а година, а три години по-рано влезе в Лигата също с тях от драфта.

Ягър свали от първото място рекорда на друга легенда на ледения спорт – канадската икона Горди Хоу, който изигра последната си официална среща в Лигата на 52 години и 11 дни – плейофна среща с екипа на Хартфорд Уейлърс, а два дни по-рано заби и последния си гол в друг мач от серията.

Хоу се върна на леда на 69 години през 1997-а година с екипа на Детройт Випърс от ИХЛ (Интернешънъл Хокей Лийг).

Ягър има 24 години в НХЛ, като осем пъти е избиран за участник в Мача на звездите и е бил голмайстор по системата гол+пас пет пъти. Кариерата му приключва в Северна Америка със 766 гола (четвърти във вечната ранглиста), 1155 асистенции и 1921 точки (втори в ранглистата) в 1733 срещи общо.

Източник БТА