0

М ъжкият отбор на България продължава с доброто си представяне на първото по рода си Европейско първенство по снежен волейбол до 20 години, което се провежда в грузинския зимен курорт Бакурани (в близост до Тбилиси). 

Българският тим в състав Мартин Пашов, Константин Кючуков и Гавраил Цепенишев постигна втори успех в група "В" и си осигури място на полуфиналите. 

Подкрепяше ги на живо президентът на Българска федерация волейбол Любомир Ганев, който пътува до Грузия специално, за да усети тръпката от снежния волейбол.

В последната си среща от група "В" България надигра категорично Грузия 2 с 2:0 (15:11, 15:9) за второто място и участие напред в турнира. 

Първи са чехите, които завършиха с три победи. В спор за място на финала българите ще срещнат лидера от група "А" Полша. Поляците спечелиха 4 от 4 и загубиха само 1 гейм - срещу Турция 1 (2:0), Грузия 1 (2:1), Италия (2:0) и Молдова (2:-0).
Двубоят между България и Полша е в неделя, 3 март. В другия полуфинал се изправят Чехия и Турция 1.

Българската делегация в Бакурани е водена от Тошко Стоянов.,председател на комисията по Снежен волейбол към БФВ, а в Грузия е акредитиран треньор на момчетата. 

"Емоцията беше вълшебна, отстрани отборът на момичетата и треньорът ни подкрепяха и настроението на цялата делегация беше възторжено. Всички бяха усмихнати и уверени, че могат да играят повече!“, разказа Стоянов за официалния сайт на БФВ. 

Българските момичета също се поздравиха с първи успех в дебютния си снежен шампионат. Нашите в състав Алара Изетова, Габриела Радева и Ерия Рашкова се наложиха над Грузия 2 с 2:1 (17:15, 9:15, 15:12) в последна среща от група "В". 

По-рано през деня те отстъпиха с 0:2 пред Армения (12:15, 9:15). Така след три загуби и една победа България ще спори с Румъния за седмото място в  неделя.
"Момичетата, които са на по 16-17 години започнаха първенството с доста вътрешно напрежение в първите два мача. Стъпват да играят на сняг за пръв път и трите са заедно в този отбор от два дни“, посочи Стоянов. 

Днес в първия мач излязоха с повече настройка и играха по-успешно, но с няколко късметлийски топки на арменския отбор в решаващи разигравания, загубиха мача. Мобилизираха се за последния мач в групата и успяха!"

Източник: БТА