0

Ш естима от 14-те волейболисти на полския Скра Белхатув са останали на летището във Варшава и не са могли да излетят днес за България за мач срещу Нефтохимик 2010 от осминафиналите от втория по сила европейски клубен турнир - Купата на CEV. 
Новината на фона на перипетиите на Новак Джокович разпространиха спортните портали в Полша. Волейболистите трябвало да летят за София часове, след като въздушните превозвачи получили указания да не качват в страни от червения списък пътници без PCR тест. Такава страна е Полша.
Срещата в Бургас е във вторник (11 януари от 19.00 ч.), но поляците решили да пристигнат два дни по-рано за адаптация и тренировки и запазили билети за неделя. На летище Шопен настъпила суматоха, поляците са поискали съдействие от българските власти, но изключение за техния случай им е било отказано. Тъй като на летище Шопен нямало възможност да бъдат направени тестове (така е поне по официалната версия), превозвачът отказал да качи 6 от 14-те спортисти на борда на самолета за България. 


Според официалното изявление на Скра в неделя тимът е трябвало да излети за София, но заради наложените нови ограничения, отборът е излетял едва в понеделник. След съботния мач с Индикпол АЗС отборът на Скра пристигнал във Варшава, откъдето трябвало да замине за Бургас с полет през София. Чак на летището пътуващите разбрали, че правителството на България е въвело промени за влизане от страната и считано от 7 януари ваксинираните срещу COVID-19 лица, каквито са и всички състезатели на Белхатув, трябва да имат и PCR тест.

От клуба признават, че готвейки се за пътуването са знаели, че Полша е поставена от България в червената листа, но не е бил информиран за това от въздушния превозвач. По тази причина цялата спортна делегация е пристигнала на летището и разбрала, че трябва да се тества едва при чекирането. Българската страна независимо от официално представения документ от Полския волейболен съюз, че ПГЕ Скра е професионален спортен отбор, представящ Полша на международната арена, е отказала да пусне поляците на борда на самолета без тестове. Отказана е и възможността спортистите да се тестват на място след кацането им в България. Ако страната ни не беше вкарала Полша в червения списък, волейболистите можеха да пътуват и заразени само със зеления си сертификат.

Един от състезателите погрешно бил чекиран, което според ръководството на клуба говорело за лоша информираност сред летищните власти. Персоналът на летището се оправдал с това, че изискването за PCR тест на всеки пътуващ пристигнал часове преди това. От ръководството на Скра незабавно организирали тестове за играчите си, но резултатите им излезли едва вечерта и изпуснали полета в неделя. Със съдействието на авиопревозвача полетите били пребукирани. След получаването на тестовете обаче се оказало, че шестима състезатели са "с нееднозначни резултати от тестовете" и не могат да летят за България. В крайна сметка в понеделник в самолета се качили само 8. След консултации с Европейската волейболна конфедерация толкова състезатели могат да участват в мача във вторник. Волейболистите с "нееднозначни" тестове са се върнали в Белхатув и ще бъдат тествани отново след 48 часа.