0

П еткратната носителка на Големия кристален глобус Микаела Шифрин няма да се състезава по време на Световната купа този уикенд в Солдеу (Андора). Тя се нуждае от повече време, за да се възстанови от контузията на коляното, която получи по време на спускане преди две седмици в Италия, каза американската скиорка.

Шифрин, която има рекордните 95 победи за Световната купа, беше откарана с хеликоптер в болница след падането с висока скорост на същата писта, която ще бъде домакин на спускането за жени на Олимпийските игри в Милано - Кортина Д'Ампецо през 2026 година. 

Тя каза, че коляното й не може да издържи в момента натоварването от състезание.

"Просто имам нужда от малко повече време, за да се излекувам и да се възстановя. Както споменах, няма сериозно увреждане на връзките и структурата в ставата на коляното ми изглежда добре", написа 28-годишната алпийка в публикация в Инстаграм.

"Изпитах много стрес на целия си крак, когато се разбих и разтегнах куп неща, които продължават да ми причиняват болка, въпреки че се подобрява, всеки ден! Фактът, че всичко структурно е непокътнато, е супер положителен, но все още имам нужда да бъда търпелива.

Сигурна съм, че коляното ми е здраво и съм напълно способна да карам мощно ски, когато се върна на пистата", добави американката.

Шифрин също подкрепи призива на своя дългогодишен партньор Александър Омод Килде за по-добър календар на състезателните дни на Световната купа, за да се предпазят спортистите от наранявания.

Норвежкият скиор, който претърпя ужасяващо падане в спускането от Световната купа на пистата "Лауберхорн" във Венген миналия месец, каза, че претъпканият календар и удължените ежедневни програми допринасят за несигурна среда за спортистите - позиция, която Шифрин повтори.

"Доста е трудно да се опише с думи какви са усилията на спортистите, които са в топ 15 в множество дисциплини и постоянно са на подиума. 

Наистина е прекалено. Абсолютно вярвам, че умората в този момент от сезона играе роля в контузиите, които видяхме напоследък, включително моите", каза американката.

Източник: БТА