0

Б ългарската фехтовка постигна поредния си голям успех благодарение на 18-годишната Емма Нейкова. Тя донесе европейска титла за девойки на сабя от Неапол, въпреки че игра с шина на дясната ръка. „Просто много го исках този медал и твърде дълго го чаках. Сърце не ми даде да се откажа, а ме заболя доста пръстът“, призна специално пред „Телеграф“ Нейкова, която на полуфинала измъкна 15:14 от Амалия Ковалю (Рум). За златото възпитаничката на клуб „Свечников“ изоставаше с 3:8, но направи обрат до 15:12 срещу Анна Шпиец от Унгария.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Olga Hramova (@olgahram13)

Още от пътеката тя бе понесена на ръце от целия български отбор. “Аз се притеснявах, защото не си бях откачила сабята, а те почнаха да ме размятат. Държах си ръката настрани, за да не ги ударя“, разказа през смях Емма, а относно контузията добави: „Получих я на Световната купа в Перу. Мислех, че няма да е толкова сериозно и си мълчах, но когато се прибрахме и отидох на тренировка, виждах, че отокът не спада. Лекарите в „Пирогов“ ми казаха, че имам разтегнати връзки на палеца и ми препоръчаха дълга почивка. Аз им отговорих, че няма начин, защото отивам на европейско”.

Нейкова, водена от националния селекционер Ивайло Воденов, повтори успеха на Йоана Илиева от 2020-а, когато стана европейска шампионка до 20 г. в Хърватия. Сега самата Йоана подкрепяше Емма в течение на целия турнир и дори я изведе като треньор за един от боевете й.

Силен резултат в Неапол записа и Калина Атанасова, която се класира пета, след като за място на полуфиналите отстъпи с 8:15 на Фелис Хербон (Гер). Мариела Георгиева и Кристина Миланова влязоха сред най-

добрите 64, като си поделиха 52-53-то място. Днес четирите момичета ще се хвърлят в отборната надпревара. „Имаме страхотен шанс за медал, много се надявам да играем както можем. Все пак излизаме като бронзови медалистки от световното за девойки в Пловдив миналия април“, каза Нейкова.