0

Б ългария загуби първата среща на европейското първенство по волейбол за мъже. Във Варна националите отстъпиха на Испания с 1:3 (17:25, 21:25, 25:21, 19:25). Въпреки съпротивата, която оказаха волейболистите ни, те не успяха да затруднят опонентите си. 

Срещата за България започнаха Мартин Атанасов, Светослав Гоцев, Георги Сеганов, Алекс Грозданов, Цветан Соколов, Денис Карягин и либеро Теодор Салпаров и Симеон Добрев. По време на мача Плаен Константинов извъртя целия състав, като особено добре се включи Александър Николов, превърнал се в основно острие на България в атака.

Самият Алекс и разпределителят Георги Братоев страдаха до скоро от летен вирус, но за щастие и двамата се появиха в игра.

Нашите момчета не стартираха по най-добрия начин в двубоя, позволявайки на съперника да поведе (5:3). Впоследствие двата отбора играха точка за точка, но след средата иберийците набраха инерция (16:13). Въпреки направените от нашия щаб смени, промяна не настъпи. Испанците доминираха на всички елементи и затвориха без проблем частта (25:17).  

Вторият гейм тръгна с лек превес за "лъвовете", но съперникът продължи да върви плътно до нас. Постепенно обаче състезателите на Мигел Ривера излязоха напред (11:8), но после нашите момчета скъсиха дистанцията (10:11). Ситуацията се повтори още веднъж, но иберийците отново наложиха волята си. 

В третата част Александър Николов и Илия Петков започнаха като титуляри. Двата тима играха равностойно, след което блокадата и атаката на "лъвовете" си казаха думата. До 17:14 родните представители диктуваха положението, но допуснаха противникът да се доближи максимално и да изравни (17:17). Тимът ни успя да излезе от кризата, а с това и да спечели гейма и да намали пасива си.  

Българите успяха да поведат в решителната четвърта част (2:0), но испанците играха мобилизирано и обърнаха в своя полза. Постепенно ситуацията се усложняваше и съперникът оформи сериозна преднина. В дадени моменти тя бе намалена, но така и не можахме да преодолеем противника, който е европейски шампион от 2007 г.

Следващите мачове на "лъвовете" от груповата фаза са срещу Финландия (31 август), Украйна (2 септември), Хърватия (3 септември) и Словения (5 септември). България е съдомакин на еврошампионата заедно с Италия, Северна Македония и Израел.