0

Д нес един от най-великите спортисти на България – Румяна Нейкова, става на 50! Почти всичко за славната й кариера е казано, но това, което всеки един български спортист трябва непрестанно да си припомня, ако иска да стигне нейните върхове, е това, че Румяна Нейкова бе несломима.

20 години кариера в големия спорт, участие на пет олимпиади, много успехи, но и много труд, контузии, болка и несправедливости, за да стигне до върха в Пекин 2008. Малко хора са способни да издържат на такава тежка борба. Но Нейкова е пример за себенадмогване, дисциплина и целеустременост. Всеки друг би се отказал, когато му отнемат заслужена олимпийска титла, както направиха с Нейкова в Сидни 2000, когато първоначално тя бе победителка, но после измислиха една стотна разлика в полза на Екатерина Карстен от Беларус. Всеки би се предал от болката в кръста, която тя имаше преди финала в Пекин 2008, и заради която няколко минути не можеше да стане от лодката. А пред очите й е толкова премрежено, че не може да познае президента Георги Първанов, дошъл да я поздрави за олимпийската титла.

Но Румяна се справи с всичко това, за да покаже на света какво значи български дух и въпреки всичко и всички, напук на обстоятелствата, да успееш. Да вземеш пълен комплект медали от олимпийски игри – злато, сребро и бронз, да бъдеш два пъти световен шампион и три пъти победител в Световната купа, да бъдеш №1 в Европа и да се докажеш не само в скифа, но и на двойка скул (заедно с Миглена Маркова), да бъдеш световен рекордьор (макар и неофициално), да си два пъти Спортист №1 на България... Какво още? Най-важното, разбира се - да си голям човек, голям българин.

Целия материал за Руми Нейкова четете в днешния брой на вестник "Мач Телеграф"