0

О лимпийската шампионка от Пьончан 2018 София Годжа от Италия спечели спускането от Световната купа по ски алпийски дисциплини във френския зимен център Вал д'Изер.
29-годишната италианка финишира за 1:41,71 минута. Така Годжа, която е носителка на малкия кристален глобус в дисциплината, записа четвърти успех за сезона, 11-и в спускане и общо 15-и в кариерата си.
Втора на 27 стотни от секундата остана американката Брийзи Джонсън, която завършва втора в трето поредно спускане.


Трета е Мирям Пухнер от Австрия на 91 стотни зад Годжа.

Световната шампионка в дисциплината от Кортина д'Ампецо 2021 Корине Зутер от Швейцария се нареди шеста с пасив от 1,43 секунда.

Спускане от СК при алпийките във Вал д'Изер
ски алпийски жени ски алпийски жени ски алпийски жени
7

София Годжа е спечелила последните седем поредни старта в тази дисциплина. Серията й започна на 19 декември 2020 година отново във Вал д'Изер. Тя пропусна световното първенство през миналата година заради травма на дясното коляно, но преди това триумфира в четири поредни спускания. Този сезон тя има още три поредни успеха и така подобри постижението на легендата Линдзи Вон (САЩ), която има шест поредни победи в спускане през сезон 2009/2010.

Годжа води в класирането за малката световна купа в спускането с максималните 300 точки, а освен това оглави генералното класиране за Големия кристален глобус с 535 точки, с 10 повече от американката Микаела Шифрин, която не стартира днес, но ще участва в утрешния супергигантски слалом във Вал д'Изер.
Трета в генералното класиране е носителката на Световната купа за миналия сезон Петра Влъхова с 340 точки, а за малкия кристален глобус в спускането втората позиция заема Брийзи Джонсън с 240 точки.