0

Р адослав Янков записа първи подуим след 6 години в паралелния слалом за Световната купа  в сноуборда. Емоцията за българина бе още по-голяма, след като завърши трети на пистата в Пампорово в близост до родното Чепеларе пред екзалтираната българска публика. 

За последно Радо бе втори за СК в Рогла през 2018 г.

Преди днешния старт Янков имаше три влизания в топ 8 през тази кампания. 

Българинът преодоля квалификацията с 4- време, а на осминафиналите се наложи над австриеца Арвид Аунер. 

В четвъртфинален двубой срещу италианеца Аарон Марк, българинът отново бе безгрешен и първи пресече финалната линия. 

В полуфинала Янков се изправи срещу победителя в квалификациите сутринта Едвин Корати, но  направи грешка в средата на трасето в по-неудобното червено трасе и не успя да стигне големия финал.

В спора за третото място българинът победи олимпийския шампион от Пьончан 2018 Санхо Ли. В изцяло италиански финал по-добър бе Даниеле Багоца, а Корати остана със среброто.

След успеха Радо не сдържа емоциите си, просна се по лице на снега и целуна пистата в знак на благодарност след всички изпитания, през които премина през годините.

На почетната стълбичка той развя гордо българския трибагреник, а после прегърна и малката си дъщеричка, която видя успеха на баща си за първи път в своя живот.

При жените победа в първия си старт в сноуборда за сезона записа тройната олимпийска шампионка Естер Ледецка от Чехия, която в големия финал победи лидерката за СК Терезия Рамона Хофмайстер (Германия).

Въпреки че отпадна на 1/8-финалите в Пампорово, Бенямин Карл от Австрия продължава да води в класирането за Световната купа с актив от 347 точки. След него са трима италианци – Едвин Корати (339), Маурицио Бормолини (318) и Даниле Багоца (296). 

Радослав Янков е 11-и със 162 точки. Той обаче се изкачи до 5-о място в дисциплината със 124 т.

При жените води Хофмайстер (509), пред Лучиа Далмасо (379) и Забине Шофман (282).

Утре в Пампорово е вторият паралелен слалом от програмата на състезанието, където отново ще стискаме палци на Радослав Янков и останалите от българския отбор.