0

Л егендарната Винъс Уилямс направи фурор на турнира в Бирмингам. Американката спечели със 7:6, 4:6, 7:6 срещу Камила Джорджи в епичен мач, продължил 3 часа и 16 минути, въпреки че в края и двете изглеждаха безкрайно уморени на корта.

Винъс е на 43 години, вече е №697 в ранглистата и мнозина предричаха, че тенис кариерата й е приключила на най-високо ниво. Серия травми ограничиха участията на по-голямата сестра Уилямс в турнири в последните три години, а нейната възраст подсказваше, че тя може да каже "стоп" във всеки един момент. Така направи сестра й Серена, когато бе на 39.

С превързано дясно коляно, видимо изпитваща затруднения в края на мача, Винъс победи световната №48 и една от фаворитките на турнира на трева в английския град. Това бе едва втори успех на Винъс от юни 2021 г.  насам, като тя пропусна почти година, завърна се през август 2022-ра, но след четири загубени мача отново се върна към рехабилитация и възстановяване.

Сега тя постигна първа победа над тенисистка от топ 50 на световната ранглиста от почти четири години.

"Камила ме накара да играя по-добре, отколкото предполагах, че мога в момента. Това е чудесно за мен, защото не съм играла много подобни срещи в последно време", заяви след победата си Уилямс.

Във втория кръг на турнира в Бирмингам Уилямс ще очаква победителката от мача между поставената под номер 2 в схемата Йелена Остапенко (Латвия) и Линда Носкова (Чехия).

В основната схема на турнира ще играе и първата българска ракета Виктория Томова, която влезе като „щастлива губеща“.