0

А лександър Донски и Александър Лазаров се класираха за четвъртфиналите на турнира от сериите АТP 250 Sofia Open с награден фонд 597900 евро.

Участващите с "уайлд кард" Донски и Лазаров победиха Фабрис Мартен (Франция) и Айсам-Ул-Хак Куреши (Пакистан) с 4:6, 6:3, 10-8 на централния корт в зала "Арена Армеец".

Това ще е втори 1/4-финал за българската двойка на Sofia Open, след като през 2019 г. Метю Ебдън и Николоз Басилавшиви се отказаха отн мача им в първия кръг.

Благодарение на този резултат за пръв път в историята на турнира в София има български победи в квалификациите на сингъл, основната схема на сингъл и основната схема на двойки.

Донски и Лазаров взеха лесно първия гейм и имаха страхотна възможност за пробив във втория, но от печеливша позиция Донски прати смаш в мрежата. Веднага след това Мартен и Куреши реализираха брейк, за да поведат с 2:1, след което запазиха преднината си до края на сета. 

Донски и Лазаров взеха аванс от 5:2 гейма във втората част и стигнаха до изравняване на резултата, след като в деветия гейм отразиха два брейкбола.

В решаващия шампионски тайбрек до 10 точки българите дръпнаха с 5:2, но противниците бързо изравниха още за 5:5. Донски и Лазаров успяха да направят нов минипробив за 9:8, след което Донски спечели подаването си, а с това и мача. 

42-годишният пакистанец Куреши беше звездата в двойката на съперника и в доста ситуации показа сериозната си класа. Той има 18 титли на двойки в кариерата си, две от които от сериите "Мастърс", както и финал при дуетите на Откритото първенство на САЩ от 2010 г. Мартен се намира под №54 на двойки и има зад гърба си финал на „Ролан Гарос“ през 2019 г.

"Благодаря ви за подкрепата. Енергията, която ни дадохте, ни помогна много за тази важна победа", обърна се към публиката Донски в интервюто си на корта. "Играем на високо ниво и можем да се справим с всеки. Позитивни сме и мислим, че имаме реален шанс да вземем турнира", добави той. 

"Започнах по-зле, Алекс (Донски) играеше по-добре в началото, но след това и аз успях да вдигна нивото. Направихме няколко мача преди турнира. Разбираме се добре. Мисля, че имаме доста добри шансове да продължим по-напред", коментира Лазаров. 

На четвъртфиналите двамата ще срещнат поставените под номер 1 италианци Симоне Болели и Фабио Фонини.

В надпреварата на сингъл поставеният под номер 5 Холгер Руне (Дания) надделя трудно над Тим ван Райтхофен (Нидерландия) със 7:6(2), 7:6(6) в мача между двамата дебютанти в надпреварата.

19-годишният Руне, който е 31-ви в световната ранглиста, спечели с тайбрек оспорвания първи сет, в който сервиращите доминираха. Във втората част двамата си размениха по един пробив в началото, след което отново се стигна до тайбрек. В него датчанинът отрази сетбол при 5:6 точки и с три поредни разигравания триумфира.

Така за място на четвъртфиналите бившият номер 1 при юношите Руне ще срещне победителя от двубоя между Лоренцо Сонего (Италия) и Бернабе Сапата Мирайес (Испания).

Осмият в схемата Оскар Оте (Германия) пласира 10 аса и нямаше особени проблеми срещу квалификанта Драгош Мъдъраш (Швеция) при победата с 6:3, 6:2 за около час. Така във втория кръг той ще играе срещу Камил Майхжак (Полша), който вчера спечели срещу Ричардас Беранкис (Литва) със 7:5, 6:2.