0

Ф ранцузинът Леон Маршан подобри световния рекорд на Майкъл Фелпс, като спечели титлата на Световното първенство във Фукуока (Япония) на 400 метра съчетано плуване. Той завърши с време 4:02,50 минути, с което подобри постижението на американската легенда Фелпс от Олимпийските игри през 2008 година в Пекин със секунда и 32 стотни.

Това е втора световна титла за плувеца от Тулуза, който е едва на 21 години. Маршан подобри това 15-годишни постижение пред очите на самия Майкъл Фелпс, който е на първенството като експерт за американската телевизия NBC.

На второ място в дисциплината остана американецът Карсън Форстър, както и миналата година в Будапеща. Той изостана на повече от 4 секунди. Бронзовия медал спечели японецът Дая Сето, който завърши на 6,91 секунди зад шампиона. 

Леон Маршан ще се опита да спечели и титлата на 200 метра съчетано плуване в четвъртък.

"Невероятно е, всеки ден тренирам за това. Подобрих постижението си с две секунди, направих рекорд, страхотно. Най-доброто предстои", коментира след успеха си френският плувец, който в момента се готви при треньора на Фелпс Боб Бауман.